МЕТРО ЗА ГРАЂАНЕ, А НЕ ЗА ВЛАСТ: Весић о критикама на изградњу подземне железнице

С. Б. М.

19. 10. 2021. у 08:51

МЕТРО је најзначајнији београдски пројекат у нашој модерној историји. Зато изазива различите реакције и то је нормално.

МЕТРО ЗА  ГРАЂАНЕ, А  НЕ ЗА ВЛАСТ: Весић о критикама на изградњу подземне железнице

Фото Промо

Ипак, онима који данас критикују овај план само зато што га реализују Вучић, Весић и Мали, поручујем да све што је изграђено и што ће бити изграђено у Београду припада свим грађанима, а не власти и странци.

Овако говори заменик градоначелника Горан Весић, поводом критика на трасу линија метроа и подсећа да су за пројекат биле ангажоване велике и признате светске институције и компаније.

- Да бисмо дошли до линије метроа било је неопходно бројање саобраћаја, морао је да се уради модел јавног превоза и мастер план саобраћаја. На томе су радили британска компанија WSP, Саобраћајни факултет, француска компанија "Ежис" и десетине међународних стручњака, јер ми у Србији немамо искуства са изградњом метроа. Нисмо имали чак ни Закон о метроу и градској железници. На основу јасних података дошло се до садашњих траса метроа и до тога да почнемо да га радимо - рекао је заменик градоначелника.

Горан Весић, Фото З. Јовановић

Весић је истакао да су подаци на основу којих су засноване садашње трасе најновији, засновани на информацијама у последњих неколико година.

- Желимо да чујемо различита стручна мишљења, зато и постоји јавна расправа, а неке примедбе су и усвојене. Било је оних који су давали примедбе из најбоље намере, али било је и оних који су били политички мотивисани. Свеједно, Комисија за планове и Урбанистички завод сваку су примедбу размотрили и оно што су могли, прихватили су. То је рецимо био случај са девијацијом прве линије метроа према Цераку. Прихваћен је предлог да се предвиди и та девијација, али она неће бити грађена сада, што не значи да у неким каснијим годинама неко неће и то градити, јер се метро увек гради и дограђује - рекао је Весић.

У новембру уговор за БГ воз

ЗАМЕНИК градоначелника открио је да ће председник Русије Владимир Путин и председник Србије Александар Вучић у новембру потписати меморандум о изградњи БГ воза у вредности 1,3 милијарде евра.

- То значи да ће радити дупли колосеци до Сопота и Младеновца, као и до Барајева и Лазаревца, како би могли да путују возом на 10 до 12 минута "у шпицу". Радимо нову пругу која повезује Сурчин, национални стадион, Аеродром "Никола Тесла" и Обреновац. Повезаћемо Београд са Панчевом.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)