ВАЗДУХ БЛИЗУ ЦРВЕНЕ ЗОНЕ: Изнад престонице током јучерашњег дана измерене значајне количине загађујућих честица

Ј. Д. - Г. Н.

19. 10. 2021. у 06:47

ЛЕПО и сунчано време јуче је са собом донело велику загађеност.

ВАЗДУХ БЛИЗУ  ЦРВЕНЕ ЗОНЕ: Изнад престонице током јучерашњег дана измерене значајне количине загађујућих честица

Препорука суграђанима осетљивијег здравља је да се на отвореном суздржавају физичке активности, Фото Д. Миловановић

Квалитет ваудуха је од раних јутарњих сати био у црвеној зони која је не четвртој од пет нивоа загађености. Према званичним подацима, висок степен загађености ваздуха, означен црвеном бојом, забележен је у Овчи, Земуну, у самом центру града у Булевару деспота Стефана и Лазаревцу. Ипак, ситуација се побољшала током дана.

На поменутим мерним местима измерене су високе концентрације загађујућих суспендованих ПМ честица, односно ситне прашине која је основни извор загађења у престоници. Број поред скраћенице означава њихову величину у микрометрима па је тако ниво загађености ПМ честица у Овчи био 65,5, Земуну 71,1, у Деспота Стефана 55, и Лазаревцу 109. Према мерењима у 16 сати, квалитет ваздуха могао се оценити као добар.

Концентрације загађујућих честица биле су такве да су биле обележене у зеленој и жутој боји.

Булевар деспота Стефана, Фото Н. Скендерија

Иначе, главни узрочник загађења су индивидуална ложишта, углавном на ободу града. Такође, и тренутни временски услову изразито утичу на ниво загађености.

- Због лошег квалитета ваздуха код грађана се могу јавити различите тегобе, код осетљивијих група људи оне могу бити озбиљније него у популацији здравих особа - објашњавају надлежни из Градског завода за јавно здравље.

- Препорука људима са различитим здравственим тегобама је да у овом периоду избегавају напорне активности напољу, док се здравим особама препоручује прављење чешћих пауза у свим активностима.

Такође, надлежни наводе и да у ово доба године само јака кошава може додатно да прочисти ваздух, као и да повишене температуре никако не одговарају квалитету озонског омотача.

- Напомињемо да стање није алармантно, јер је ово диманичан и комплексан систем, па се зато и мерења квалитета ваздуха спроводе свког сата - додају надлежни. - Београђани се у сваком тренутку могу информисати на сајту "Беоком" о тренутно стању, али и пратити упутства и ограничити боравак на отвореном.

О загађености је говорио и градоначелник Београда Зоран Радојичић. Према његовим речима, еколошки проблеми не могу да се реше "преко ноћи", јер су се деценијама акумулирали. Али, резултати су већ остварени.

- Урађена је стратегија у области екологије за период од десет година. У том плану, који смо неколико пута помињали, тачно по ставкама има шта смо радили, шта радимо, који су критеријуми, како ћемо даље да решавамо проблеме - навео је Радојичић.

Градоначелник је најавио да ће у наредном периоду у Београду бити постављено још двадесетак мерних станица за мерење квалитета ваздуха.

Према подацима из августа Град располаже са 35 станица.

Решење за индивидуална ложишта

ЈЕДНО од решења за индивидуална ложишта је пројекат топловод Обреновац-Београд, чија је реализација у плану. Део решења је и ширење гасоводне мреже у централним и осталим општинама на територији престонице. Градоначелник је поменуо и да је у Београду у последњих десетак година угашено више од 1.300 котларница.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СТРЕС И ПСИХОЛОШКЕ ЗАМКЕ: Докторка открива које грешке Срби често праве током ПОСТА