СМРДИБУБЕ ДОЛЕЋУ С ДРВЕЋА: Веома топло лето допринело размножавању зелених инсеката, весника јесени

Ј. Д.

13. 10. 2021. у 07:52

СА ДОЛАСКОМ хладнијег времена, Београђани из разних делова града жале се на навалу смрдибуба.

СМРДИБУБЕ ДОЛЕЋУ С ДРВЕЋА: Веома топло лето допринело размножавању зелених инсеката, весника јесени

РАСПРОСТРАЊЕНОСТ Највише их има у близини паркова и шума, Фото А. Стевановић

Ови мали зелени инсекти постали су први весници јесени, а стручњаци објашњавају да је изразито топло, а затим и влажно време ове године било погодно за њихово пренамножавање.

- У јесен када наступају хладније ноћи и јутра, смрдибубе траже погодан заклон у којем ће неактивно провести неповољан хладан период - објашњавају за "Новости" запослени у Заводу за бициде и медицинску екологију.

- Током лета женке снесу јаја у пукотине кора дрвећа из којих се развијају ларве које презиме зиму, а на пролеће се развијају одрасле јединке.

Према званичним подацима Завода, највише их има у деловима града који су у близини већих паркова и шума, као и у онима где има много зеленила. У Београду је потврђено присуство врсте купионова стеница или "смрдљиви Мартин", који је најчешће браонзелене боје са наранџастим ногама. Мада у последње време, бележи се и присуство инвазивне врсте пореклом из источне Азије, која се од 2011. године шири по европским земљама, која представља пољопривредну штеточину.

НЕМА СУЗБИЈАЊА

СМРДИБУБЕ не представљају здравствени ризик по становништво, па тако надлежни из Завода за биоциде и медицинску екологију не планирају њихово организовано сузбијање и уништавање. Истичу и да су поједине врсте корисне јер се хране штетним инсектима.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)