МИНИ-ПИЈАЦЕ УКЛАЊА ГРАД? ГО Нови Београд закупцима тезги нашла прелазно решење

Ј. ДИНЧИЋ / М. СТАНОЈКОВИЋ

29. 09. 2021. у 08:51

ТЕЗГЕ, односно мале пијаце у новобеоградским блоковима 21, 23, 29, 37, 45 и 70 остају.

МИНИ-ПИЈАЦЕ  УКЛАЊА ГРАД? ГО Нови Београд закупцима тезги нашла прелазно решење

ОСТАЈУ Продавци уредно плаћали закуп, Фото Архива

Тако је одлучено на састанку закупаца и представника ГО Нови Београд. Међутим, одлука има "реп". Решење није трајно и испоставило се да је опстанак на досадашњим локацијама у рукама Града.

Како за "Новости" наводе у Општини, на састанку са закупцима постигнуто је привремено прелазно решење које ће задовољити законску процедуру, а закупцима омогућити да наставе коришћење тезги. Према наводима општинара, закупци немају законску могућност да трајно реше проблем и истичу да је то искључиво у надлежности Града.

- Морамо да нагласимо да општина као предлагач шаље предлог локација надлежним градским институцијама, које оне могу да одобре или одбију - кажу у Општини Нови Београд.

- Конкретно, локације које су сада тема, Град је одбио. Општина је од 2015. године покушавала да у комуникацији са Градом Београдом постигне усвајање плана који би задовољио све кориснике поменутих локација, међутим, у надлежним градским институцијама нисмо наилазили на разумевање и добру вољу.

Фото Архива

Тезге за трговину на мало, како објашњавају у Општини, до сада су коришћене на основу Плана постављања тезги и других покретних привремених објеката на јавним површинама који је Град Београд донео још 2011. године. Тај план је предвиђао да се у блоку 21, 23, 29, 37, 45 и 70 на општини Нови Београд могу поставити тезге за ову намену:

- Међутим, јула 2021. године на снагу ступа нови план постављања тезги и других покретних привремених објеката и према том Плану ове локације за постављање тезги су укинуте. Од тада, постављање тезги није у складу са градском Одлуком о постављању из 2015. године, те стога нису добијене сагласности надлежних градских институција, иако смо инсистирали да се задрже све постојеће локације из Плана усвојеног 2011. године.

Трговци из мини-пијаца у блоковима и испред Новобежанијског гробља остали су затечени када су средином месеца добили обавештење да до 1. октобра уклоне своје тезге и престану да раде. Након велике подршке муштерија и петиције за коју је предложено да буде преименована у захтев за поштовање одлуке из 2011. године, као и разговора са челницима Општине, постигнуто је привремено решење да добију продужење уговора на још годину дана.

РАДЕ ДУЖЕ ОД ДЕСЕТ ГОДИНА

КАКО су за "Новости" раније испричали закупци, на истом месту продају 10 до 15 година и од тога прехрањују породице:

- Тезге нису нелегалне и за њих уредно плаћамо годинама закуп. Не знамо коме оне сметају кад суграђанима не сметају.

НА ВЕРЕСИЈУ

КАО подршка продавцима углавном су се јављали старији суграђани који су редовне муштерије. Како су истакли, много им значи то што на поменутим тезгама могу да пазаре увек свежу робу по повољнијим ценама и "на вересију".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)