ДОМАЋИЦЕ РАДЕ У ЈОШ ТРИ ОПШТИНЕ: Помоћ чека 700 старијих суграђана који живе сами у стану или кући

М. СТАНОЈКОВИЋ

28. 09. 2021. у 07:52

И СУРЧИНСКИ пензионери од наредног месеца могу да очекују помоћ у кући.

ДОМАЋИЦЕ РАДЕ У ЈОШ ТРИ ОПШТИНЕ: Помоћ чека 700 старијих суграђана који живе сами у стану или кући

ПРОЦЕДУРА Обука геронтодомаћица има и теоретски и практичан део, Фото Архива

Град Београд планира да, осим 14 општина у којима су сениорима на располагању геронтодомаћице, ускоро прошири списак на свих 17. На листи чекања да им припомогну око дневних обавеза, али и да их "разговоре", тренутно је 700 најстаријих престоничких суграђана.

Према подацима Секретаријата за социјалну заштиту, тренутно се ради на томе да брига о сениорима буде доступна и у Барајеву, Сурчину и Гроцкој. Због тога је недавно у радни однос примљено 75 радница, па су на тај начин сада 732 геронтодомаћице ангажоване на територији Града.

- Секретаријат је покренуо све потребне процедуре како би почела са реализацијом услуга помоћ у кући током следећег месеца - наводе за "Новости" у надлежном секретаријату.

- У плану је повећање броја запослених на услугама помоћ у кући како би што већи број корисника имао услугу. Тренутно наше запослене обилазе 2.235 корисника.

Вождовчани могу да буду најзадовољнији будући да се највише подмирују потребе корисника са ове општине, док су најпотребније суграђанима са Новог Београда.

- Геронтодомаћице најстарије суграђане обилазе три или пет пута недељно - кажу у градској управи.

- У домовима сениора задржавају се према њиховим потребама, а најдуже до два сата.

Највећи број корисника услуге помоћи у кући је старосног доба од 80 до 91 годину, а у највећем броју случајева, живе сами.

Да би могле да се баве овим послом, неопходно је да заинтересоване прођу акредитовану обуку за обављање овог посла.

- Обука се састоји од теоријског и практичног дела и траје четири дана - објашњавају у Секретаријату за социјалну заштиту.

- Циљ програма је упознавање и едукација будућих радника са основним карактеристикама старења, са једне, и детаљним описом посла геронтодомаћице, са друге стране.

БИЋЕ ЗАТРАЖЕНЕ ВИШЕ ЗАРАДЕ

КАКО је најааљено, приликом недавне доделе уговора новозапосленим геронтодомаћицама, уместо досадашње плате од 32.000 динара, Град планира да од надлежног министарства затражи увећање коефицијента како би њихова зарада била барем 50.000 динара.

- Новац који добијају није онај којим може да се плати њихов рад, а са повећањем минималца који је најавила Влада, он ће износити око 37.000 динара. И то је недовољно, јер желимо да им исплаћујемо најмање 50.000 динара. Имамо у буџету новац за то и мислимо да је то минимум да се жене посвете овом послу и да не морају да раде са стране - рекао је заменик градоначелника Горан Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)