РАДЕ ПРЕКО ТРАКЕ, ПОДНЕТА КРИВИЧНА: Градски грађевински инспектори излазили на терен у Тополској улици 19

Ш. Маровић

25. 09. 2021. у 06:47

И ПОРЕД забране градске грађевинске инспекције радови у Тополској 19, тврде представници неколико врачарских удружења, настављени су и претходних дана.

РАДЕ ПРЕКО ТРАКЕ, ПОДНЕТА КРИВИЧНА: Градски грађевински инспектори излазили на терен у Тополској улици 19

Фото: И. Маринковић

Како је сазнају "Новости", јуче је наређена хитна обустава даљих радова, а против инвеститора је поднета одговарајућа кривична пријава.

Како су за наш лист потврдили из градске инспекције, јуче су поново излазили на терен по пријави грађана овог дела престонице.

- Грађевински инспектор је 20. септембра донео решење којим се инвеститору налаже враћање објекта у првобитно стање, пошто је одступио до дозволе за адаптацију - кажу из ове установе.

- С обзиром на то да је инспекција Града вршила континуирани надзор, 24. септембра је утврђено да је да су изведени армирано-бетонски серклажи уместо дрвених греда на које треба ослонити кровну конструкцију. Због тога је наложена хитна обустава радова до прибављања одговарајуће дозволе за реконструкцију објекта. Такође, поднета је одговарајућа кривична пријава.

Због наставка градње и поред затварања градилишта, станари овог дела престонице одлучили су да данас у 14 сати одрже грађански протест и тако скрену пажњу на нарушавање објекта који је под заштитом Завода у склопу целине Крунски венац.

- Овај вандализам који се дешава у историјском језгру Врачара мора да се заустави, а крајња мера је да уђемо на градилиште - кажу за "Новости", представници три врачарска удружења за заштиту овог дела Београда.

- Иако је објекат добио дозволу за адаптацију, покушава се надоградња још једног спрата, како би се додатно добило на простору. Садашњи власник кућу је купио пре неколико година и првобитна замисао је била да се гради стамбена зграда. Због малог плаца, али и накнадног уласка овог дела под капу Завода, од те идеје се одустало.

Надоградња зид сведочи о наставку радова, Фото Архива

Служба Завода је 17. септембра извршила увид у стање радова који се изводе у склопу адаптације и констатовала знатна одступања. У делу где се налазио светларник дограђено је лифтовско окно, чиме се излази из габарита објекта. Такође, у нивоу некадашњег тавана изведени су фасадни и неки унутрашњи зидови до пуне спратне висине, у делу објекта оријентисаног ка дворишту.

- Од документације је одступљено и по питању гараже, пошто се у дворишту објекта копа подземна етажа за паркирање два аутомобила - кажу они.

- По одобрењу које је добио, власник је могао да направи по један стан у сутерену, приземљу и првом спрату.

План је да се од таласног простора добију нови квадрати, док би се према фронту све вратило у првобитно стање.

САГРАЂЕНА 1927. ГОДИНЕ

ЈЕДНОСПРАТНА вила саграђена је у академском стилу 1927. године према пројекту грађевинског инжењера Александра Ацовића. Она је део културно-историјске целине Крунски венац. Како истичу у Заводу, ова кућа представља значајну честицу културно-историјских, архитектонско-урбанистичких и амбијенталних вредности општине Врачар. Категорисана је као објекат посебних вредности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)