РУШЕ "ПАНЧЕВАЦ", САНАЦИЈА НЕМОГУЋА: Мосту који повезује центар са левом обалом Дунава следи уклањање, али пошто се направи нови

Е. Б. Р.

25. 09. 2021. у 08:51

ПАНЧЕВАЧКОМ мосту следује рушење, пошто не постоји могућност његове санације.

РУШЕ ПАНЧЕВАЦ, САНАЦИЈА НЕМОГУЋА: Мосту који повезује центар са левом обалом Дунава следи уклањање, али пошто се направи нови

Фото Ж. Кнежевић

Пре него што нестане ово обележје Београда, поред њега биће саграђен нови мост, потврдио је директор "Путева Србије" Зоран Дробњак.

О санацији и реконструкцији "Панчевца" говорило се годинама, а стручњаци сада тврде да је то немогуће пошто је конструкција оштећена све до самог темеља. Дробњак је навео да ће се пре него што се постојећа конструкција сравни до темеља, направити нова, али се тачна локација не зна.

- Сада треба да почне израда новог пројекта. Треба да постигнемо да функционишу све саобраћајне везе без икаквог прекида за време трајања радова. Панчевачки мост ће се повремено санирати како би био функционалан док се нови не изгради, али он не може потпуно да се обнови. За све ово ће сигурно бити потребно неколико година и радиће се у сарадњи са Градом Београдом, државом и предузећима за изградњу - навео је први човек "Путева Србије".

Како је додао, када је неки мост стар као Панчевачки, више од седам деценија, ретко се санира. То је, подсетио је, урађено на Газели, јер за то није постојала алтернатива нити место за нови мост.

Још 2006. године детаљним прегледом бетонских конструкција моста утврђен је велики број оштећења, а две године касније уочена су нова и то на основним конструктивним елементима и носечим стубовима, о чему си "Новости" већ писале.

СТАР 75 ГОДИНА

ПАНЧЕВАЦ је саграђен 1935. и добио је назив по краљу Петру Карађорђевићу. Порушен је на почетку Другог светског рата, а обновљен је 1946. године. Прво је преко њега пуштен железнички, а затим путнички саобраћај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)