ЗБОГ РОШТИЉА ЈЕДНА ПРИЈАВА: Притужбе на рачун мириса у стамбеним зградама на Старом граду - усмене

М. СТАНОЈКОВИЋ

23. 09. 2021. у 06:47

ИАКО управници готово свакодневно добијају замерке на рачун непријатних мириса у ресторанима брзе хране у стамбеним зградама у центру, до инспекције Општине Стари град, на чијој територији има највише оваквих локала, стигла је само једна пријава.

ЗБОГ РОШТИЉА ЈЕДНА ПРИЈАВА: Притужбе на рачун мириса у стамбеним зградама на Старом граду - усмене

ПРОПИСИ Мириси сметају, али комшије ретко пресавију табак, Фото А. Станковић

За распаљивање роштиља на јавним површинама на нивоу целог града евидентирана је, од почетка године, 21 жалба.

Изменама одлуке о кућном реду, које ступају на снагу 1. јануара следеће године, забрањена је употреба отвореног пламена, односно ћумура у зградама. Ипак, судећи по броју пријава инспекцији, на папиру као да их и нема.

- Једина пријава за печење роштиња коју смо имали од почетка године више се односила на лупање меса у локалу него на непријатне мирисе - наводе у ГО Стари град.

- Наша комунална инспекција пријаву је проследила на даљу надлежност Сектору за ванредне ситуацује МУП и Секретаријату за инспекцијске послове - сектору за заштиту животне средине. Пријава на рачун станара који роштиљају или пеку паприке није било.

Ситуација са роштиљањем на јавним површинама ипак је другачија. А уз роштиљ провукла се и понека пријава за печење паприка, чија је сезона у јеку.

- Секретаријату су стигле четири пријаве за печење паприка. Док је за паљење роштиља на јавним површинама била 21 пријава. Не располажемо прецизним подацима о мирисима који долазе из локала угоститељских објеката смештених у стамбеним зградама - кажу у Комуналној милицији.

Иако пријава има тек незнатно, власницима угоститељских објеката у зградама у престоници остаје нешто више од три месеца да промене начин припремања хране како би се прилагодили новим прописима.

КАЗНЕ ОД 25.000 ДО 150.000

КАЗНЕ за непоштовање допуне Одлуке о кућном реду кретаће се од 25.000 до 150.000 динара.

- Износом од 25.000 динара казниће се за прекршај физичко лице, док ће се правно лице, као станар казнити новчаном казном у фиксном износу од 150.000 динара - кажу у Комуналној милицији.

- Одговорном лицу у правном лицу прети казна такође од 25.000, а преузетнику 75.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)