"КОСМАЈСКИ КАЗАН" У ПРУЖАТОВЦУ: Манифестација окупила велики број гостију и излагача

Novosti online

20. 09. 2021. у 13:36

ДРУГА по реду манифестација "Космајски казан" окупила је овог викенда велики број посетилаца у Пружатовцу, код Младеновца, који су имали прилику да уживају у богатом културно-уметничком програму и дегустирају најукуснију храну и пиће припремљене по традиционалној рецептури излагача из овог краја.

КОСМАЈСКИ КАЗАН У ПРУЖАТОВЦУ: Манифестација окупила велики број гостију и излагача

Фото: Фејсбук

- Поносни смо и срећни што је манифестација "Космајски казан" постала симбол Пружатовца, традиционална манифестација и незаобилазни део културно-уметничког програма општине Младеновац - изјавио је Грегор Губеринић, председник организационог одбора манифестације "Космајски казан" и власник компаније "Библи", која је организатор ове манифестације. У име свих запослених у компанији и у своје лично име пожелео је добродошлицу гостима.

Фото: Фејсбук

- Живимо у изузетно изазовним временима, али сам сигуран да ће песма и игра и овог пута победити - а да смо на том путу показује и ова манифестација, чији је главни мотив управо песма и игра, уз промоцију хране и пића припремљених по традиционалној рецептури. Ми у компанији „Библи“ смо организовали ову манифестацију са циљем да додатно оживимо село и живот наших суграђана у Пружатовцу. „Библи“ је ретко приватно предузеће које је већ годинама сигуран партнер невладиним организацијам и општини Младеновац, а други пут организатор и домаћин манифестације „Космајски казан“. Данас, овде, у дворишту наше компаније, можете пробати традиционалну храну и традиционална пића нашег краја. Правићемо специјалитете у казанима као што су пасуљ, гулаш, рибља чорба. Представићемо традиционалне српске производе локалних произвођача као што су козји сир, мед, пекмез, а моћи ћете да уживате и у домаћим чварцима, који су постали препознатљиви у целој Србији. Када сам се одлучио на производњу чварака желео сам да наставим традицију наших предака у припреми овог српског специјалитета и да је пренесемо нашој деци и унуцима. Исто тако желим и да манифестација „Космајски казан“ постане део традиције на којој данас уживамо ми, а сутра ће уживати наша деца и унуци.

Зато вам се свима захваљујем што сте својим присуством допринели да „Космајски казан“ постане симбол Пружатовца, Младеновца, а што да не и целе Шумадије и наше Србије - рекао је Губеринић.

Фото: Фејсбук

Обраћајући се присутнима, председник Градске општине Младеновац Владан Глишић захвалио се организаторима на лепом дочеку и труду који су уложили у организацију овог догађаја.

- Циљ манифестације "Космајски казан" је да промовише традиционално припремање хране у казанима као део кулинарског наслеђа нашег народа, као и да још више ојача културну и туристичку понуду нашег краја. Исто тако треба да представи и афирмише Пружатовац као село са свим његовим могућностима и потенцијалима. Општина Младеновац подједнако води рачуна да се у свим нашим селима, поред улагања у комуналну и путну инфраструктуру, развијају културни и туристички потенцијали. Желимо да мотивишемо мештане села да се још више укључе у организацију оваквих догађаја. Желим посебно да се захвалим компанији "Библи" и господину Грегору Губеринићу који су препознали потребу локалног становништва да се и у Пружатовцу организује једна оваква манифестација и који су помогли у њеној реализацији. Још једном честитам организаторима на оригиналној идеји и жељи да се сачува овај део српске традиције. Са жељом да се на "Космајском казану" видимо и следеће, а и наредних година у још већем броју - рекао је Глишић.

Фото: Фејсбук

Поред великог броја излагача традиционалне хране и пића који су приказали своје производе на петнаест различитих штандова, на манифестацији су учествовали и позната виолинисткиња Јелена Урошевић и културно уметничка друштва "Шумадија" из Влашке, "Војвода Јанко Катић" из Младеновца и "Прело" из Рабровца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)