НАЈПРЕ РЕГИСТАР СВИХ ГРАДИЛИШТА: Корак ближе акционом плану за управљање отпадом од грађења и рушења

М. СТАНОЈКОВИЋ

20. 09. 2021. у 19:02

РЕГИСТАР свих градилишта у престоници биће формиран како би се пратило кретање шута које настаје на њима, а биће анализирана тренутна ситуација са грађевинским отпадом, као и смернице за решење овог проблема.

НАЈПРЕ РЕГИСТАР СВИХ ГРАДИЛИШТА: Корак ближе акционом плану за управљање отпадом од грађења и рушења

Фото Н. Скендерија

Ово је предвиђено израдом Акционог плана управљања отпада од грађења и рушења за период од 2022. до 2030. године. Посао израде овог документа поверен је Машинском и Грађевинском факултету у Београду, као и фирми Environmental consultants и Српској асоцијацији за рушење, деконтаминацију и рециклажу, као групи понуђача чија је понуда прихваћена на тендеру.

Задатак изабране екипе из струке је да сними тренутно стање и изда смернице за поступање како би се пракса неконтролисаног одлагања грађевинског отпада што пре прекинула, укључујући и трајно одлагање на месту настанка на локацијама које не испуњавају законске одредбе. Они ће прикупити податке о врсти и количинама шута, а идеја је да се дефинише препорука да инвеститор за свако градилиште изради посебан план управљања отпадом.

- Власник грађевинског отпада треба да буде одговаран за трошкове управања отпада од грађења и рушења и дужан је да успостави одвојено сакупљање и привремно складиштење - наводи се у пројектном задатку.

- Град Београд је у обавези да обезбеди одговарајућу локацију за привремено складиштење ове врсте отпада.

ОДВОЖЕЊЕ Контрола кретања грађевинског отпада неопходна, Фото К. Михајловић

Тренутно не постоји пракса одвојеног сакупљања шута од грађења и рушења, и не постоји шема за рециклажу.

- У оквиру израде плана потребно је анализирати обавезе извођача и инвеститора, утврдити активности у грађевинском сектору које највише поизводе отпад, прикупити податке о врстама и количинама шута који настаје, формирати регистар градилишта - наводи се у плану.

- Осим тога, узеће се у обзир ситуација у овој области и препоруке ЕУ, а биће дефинисане и локације за складиштење и третман отпада и изградње и рушења и снимити шира подручја потенцијалних локација дроном.

ДОКАЗ О КРЕТАЊУ ШУТА, ПА УПОТРЕБНА

ГРАД Београд недавно је упутио иницијативу за измену Закона о планирању и изградњи, којима би се предвидела и обавеза инвеститора да пре добијања употребне дозволе поднесе доказ да је у року радова поступано са отпадом у складу са прописима. То значи да ће свако ко гради бити дужан да грађевински отпад предаје овлашћеним оператерима на депонијама које су за то одређене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)