УЧЕ ПО КЊИГАМА ИЗ ПРОШЛОГ ВЕКА: Уџбеник практичне наставе је из шездесетих година

Б. Борисављевић

18. 09. 2021. у 13:45

ЂАЦИ у средњим стручним школама уче из уџбеника који су стари деценијама иако је, у међувремену, технологија рада, поготово у занатским делатностима, знатно напредовала, упозорава Форум средњих стручних школа Београда.

УЧЕ ПО КЊИГАМА ИЗ ПРОШЛОГ ВЕКА: Уџбеник практичне наставе је из шездесетих година

Фото: Ненад Живановић

Додатни проблем је што све више ђака, поготово на занатским образовним профилима, долази у школу без књига и учи само из бележака.

Према речима Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа Београда, уџбеници за стручне предмете треба да се прилагоде садашњем времену, потребама привреде и тржишта рада. Он истиче да је појединим лекцијама, које су давно превазиђене, дато превише простора у књигама, али и часова практичне наставе.

- Уџбеник за практичну наставу за фризере је, рецимо, из шездесетих година прошлог века - наводи Антић.

Фото: Ненад Живановић

- Ништа није мењано, иако су се фризерске технике мењале, појавиле се неке нове услуге. Зашто би бријању, које ретко ко тражи кад оде у салон, било посвећено 20 лекција? Слично је и са образовним профилима машинске струке, у текстилству, неким занимањима у области електротехнике. Књиге би требало, у одређеним временским периодима, допуњавати новим лекцијама које се тичу напретка технологије у овим областима.

Наш саговорник истиче да ђаке у појединим средњим стручним школама тешко натерати да купе уџбенике, а професорима су по том питању везане руке. Ни родитељи не хају много што им деца у школском ранцу носе једну свеску за све предмете.

- Ученици масовно избегавају да купују књиге, поготово у машинским, текстилним, кожарским школама - каже Антић. - Разредне старешине обавештавају родитеље, али безуспешно. Најчешћи одговор ученика је да немају новца за уџбеник који кошта од 400 до 1.200 динара. То и професорима отежава посао, јер морају да диктирају лекције. И најгоре написана књига је боља од диктирања. Осим учења, књиге су потребне да се обнови градиво, да се упореде неке лекције.

ПРОФЕСОРИ НЕЗАИНТЕРЕСОВАНИ

Антић наводи да су, с обзиром на мале тираже, који се и не продају, и професори незаинтерсовани за писање уџбеника. Како истиче, ни тако мали број књига за стручне предмете који се одштампа се не прода, тако да наставници немају никакав интерес.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)