ПАРКОВИ НА КРОВУ ОПШТИНЕ ВОЖДОВАЦ: Тераса на врху зграде имаће плато, места за седење и перголе

Г. Новаковић - М. Станојковић

18. 09. 2021. у 09:48

СЕКРЕТАРИЈАТ за заштиту животне средине објавио је позив за идејно решење зеленог крова на објекту у Устаничкој улици.

ПАРКОВИ НА КРОВУ ОПШТИНЕ ВОЖДОВАЦ: Тераса на врху зграде имаће плато, места за седење и перголе

Фото З.Јовановић

Пројекат произилази из акционог плана адаптације на климатске услове који ће у наредном периоду да реализују и неке друге јавне службе и предузећа.

Како нам откривају у надлежном секретаријату, зелени кровови чине важан део зелене инфраструктуре, посебно у густо изграђеним деловима града. Управо то је разлог што је одабран објекат Градске општине Вождовац.

- Пројекат предвиђа озелењавање два одвојена равна крова, односно два крила крова једног објекта - наводе у Секретаријату за заштиту животне средине. - Укупна површина на којој ће се радити озелењавање је 340 квадрата.

Фото схуттерстоцк

Према плану који је осмишљен, цела кровна конструкција биће у зеленилу, тако да запосленима омогућава боравак у време пауза током већег дела године. Град ће ове идеје спроводити само на парцелама и објектима који су у јавној својини. Имплементација оваквих пројеката условљена је решеним имовинско-правним односима на парцелама и објектима, па је с тим у вези и динамика спровођења ових мера ограничена.

- Основни садржај терасе треба да буду платои, места за седење, перголе и зеленило - стоји у јавном позиву заинтересованим понуђачима који је Град објавио.

- Важан део зелене инфраструктуре чине зелени кровови, посебно у густо изграђеним деловима града, као што је то случај са објектом ГО Вождовац. Зелени кров као део зелене инфраструктуре има велики утицај за смањење ефекта урбаног топлотног острва, а посебно ће позитиван утицај имати на објекту ГО Вождовац, јер поред тога што се налази у ужем градском језгру, налази се у непосредној близини прометне саобраћајнице.

Иначе, како незванично сазнајемо, ЈП "Градско стамбено" већ неко време има израђен пројекат зеленог крова на објекту Дирекције предузећа у Данијеловој улици.

И "БЕОГРАЂАНКА" ИМА ОАЗУ

ОСИМ јавних предузећа, и приликом реконструкције "Београђанке" користе се енергетски ефикаснија решења. Тако ће и ова висока лепотица у центру града на петом и шестом спрату имати зелене оазе на терасама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)