У ПОДРУМИМА ПОДЗЕМНЕ ВОДЕ: Утврђено због чега су годинама плављене просторије у Палмира Тољатија 66

Г. НОВАКОВИЋ

16. 09. 2021. у 08:45

УКОПНА јама са пумпом за извлачење надошле воде могла би да буде трајно решење за проблем који имају станари у Палмира Тољатија на броју 66.

У ПОДРУМИМА ПОДЗЕМНЕ ВОДЕ: Утврђено због чега су годинама плављене просторије у Палмира Тољатија 66

Фото Gugl mape

Константно влажни или поплављени подруми, са којима годинама муку муче житељи, на овај начин отићи ће у прошлост. Међутим, најпре је потребно да се станари усагласе, јер ће ову инвестицију морати да плате "Градском стамбеном".

Изливање воде у подрумским просторијама мука је са којом се станари са поменуте адресе изнова сусрећу. Чак и када се вода скроз испумпа, убрзо под у подрумима постане влажан или се просторије поново поплаве. Тако је пре неколико дана вода надошла и у окно лифта, па је он морао да се искључи из погона. У уторак су радници "Растошнице", фирмe подизвођачa ЈП "Градско стамбено" поново испумпавали воду, али овога пута отишли су корак даље и снимили камером инсталације.

- Снимањем водоводно-канализационих инсталација камером утврђено је да су инсталације које ово предузеће одржава исправне, те да нема никаквих пукотина, физичких препрека у цевима у виду чврстих предмета, корења стабала и слично - рекли су нам у "Градском стамбеном".

Како су нам објаснили у предузећу, вода која изнова прави проблеме долази из ретензивних, односно подземних бунара. Они нису у надлежности "Стамбеног", али налазе се у близини зграде у Палмира Тољатија 66.

- Када у ретензивним бунарима не раде пумпе неко време, вода прелива и долази у најнижу тачку зграде, одакле наставља свој пут даље у зависности од количине придошле воде - објашњавају у "Стамбеном.

- У разговору са управником, стручна служба је предложила решење у виду укопне јаме са пумпом која ће бити постављена управо на најнижој тачки зграде где се вода прво појављује.

Фото Н. Скендерија

Реч је о инвестицији која би коштала неколико стотина хиљада динара. Будући да је реч о великој згради, и да ће посао бити отплаћиван на рате, станарима не би требало да буде проблем издвајање новца за ову намену. Како незванично сазнајемо, у наредних неколико недеља биће упућена понуда стамбеној заједници. До тада, надирање воде биће решавано као и до сада - испумпавањем.

ПОПЛАВЉЕНИ И УЛАЗИ 64 И 68

ИАКО се најпре мислило да је само улаз број 66 проблем, испоставило се да исту муку имају и станари из улаза 64 и 68. Како нам је рекао управник Милан Караџић, у уторак је утврђено да су подруми и у овим зградама влажни. С обзиром на то да је овај блок зграда део исте ламеле, претпоставља се да ће копање јаме са пумпом допринети да подруми у све три зграде буду суви.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)