СТАНОВИ НИЧУ УМЕСТО ''ЦЕНТРОТЕКСТИЛА'': Рушење, па изградња на углу Маршала Толбухина и Булевара Михајла Пупина

А. З. КЛИСУРИЋ

16. 09. 2021. у 12:31

НА месту некадашње робне куће "Центротекстил" на углу Маршала Толбухина (некадашње Гоце Делчева) и Булевара Михајла Пупина у Новом Београду, могла би да никне пословно-стамбена зграда са девет спратова.

СТАНОВИ НИЧУ УМЕСТО ЦЕНТРОТЕКСТИЛА: Рушење, па изградња на углу Маршала Толбухина и Булевара Михајла Пупина

ПРОЈЕКАТ Градиће се девет спратова на атрактивној локацији, Фото Архива

Предузећа "Центротекстил", "Југофунд" и "Напред" доставили су урбанистички пројекат Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове, који ће се наћи на јавној презентацији од 21. до 28. септембра у згради Градске управе.

Уколико План детаљне регулације буде усвојен, садашња зграда "Центротекстила", односно бивше робне куће, била би уклоњена.

Како се наводи у пројекту, планирана је изградња два пословно-стамбена објекта која ће имати више хиљада квадрата. Ове грађевине требало би архитектонски и визуелно да изгледају као целина.

Према замисли пројектаната, у већем од два објекта, 18.830 метара квадратних намењено је за становање, а у комерцијалне сврхе планирано је 4.700 квадрата. Како се наводи у плану, била би изграђена и гаража са укупно 221 паркинг-местом.

Други, мањи објекат имао би површину од 15.059 метара квадратних. За станове је издвојено 8.457 квадрата, а у пословне сврхе исцртано је 2.538 квадрата.

Како је за "Новости" рекао директор грађевинског предузећа "Напред" Доброслав Бојовић, све три фирме учествују у овом пројекту као инвеститори:

- Већи део земљишта на коме би требало да никне ова вишеспратница припада "Центротекстилу", који је 2007. године купила "Цептер група", а око 15 одсто земљишта припада предузећу "Напред" - каже Бојовић.

- Ми смо послали овај пројекат, односно захтев за градњу Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове, и видећемо да ли ће проћи.

САДА Зграда некадашње робне куће прекопута ДЗ Нови Београд, Фото Д. Миловановић

Према Бојовићевим речима, инвеститори су добили све услове од надлежних градских предузећа.

- Овај процес ће трајати. Постоји могућност да све ово потраје око шест месеци - каже наш саговорник.

Главни градски урбаниста Марко Стојчић рекао је за наш лист да ће судбина овог пројекта бити позната по окончању јавне презентације.

- Након јавног излагања пројекат ће доћи пред комисију - рекао је Стојчић.

- Тренутно је незахвално причати о њему, јер је потребно да сви чланови комисије изнесу своје мишљење.

Према речима Марка Стојчића, да ли ће свој "амин" на овај документ дати комисија, биће познато почетком октобра. План детаљне регулације потом би требало да усвоји Градска скупштина.

ГАБАРИТ Један комплекс ће имати 23.000, а други 15.000 квадрата, Фото Архива

УКЛАЊАЊЕ ЈУБМЕС БАНКЕ

НА углу Булевара Зорана Ђинђића и Булевара уметности ускоро би могла да никне нова вишеспратница после уклањања постојеће. Иницијативу за израду Плана покренуло је предузеће "Алта холдинг" д.о.о. из Земуна. Како се наводи у документацији, објекат Алта банке, бивше Јубмес банке, доброг је квалитета, али је лоше позициониран у односу на веома широку раскрсницу два булевара. Овај план ће на јавној презентацији бити до 20. септембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)