ДО НОВОГ ЛИФТА НА 10 ГОДИНА: Мање интересовање за поправку спољних зидова

Г. Н.

15. 09. 2021. у 10:23

ЈП "Градско стамбено" још од оснивача, Града Београда, није добило инструкције о отплати уградње нових лифтова на рате од 10 година.

ДО НОВОГ ЛИФТА НА 10 ГОДИНА: Мање интересовање за поправку спољних зидова

Фото Ж. Кнежевић

Конкурс за стамбене заједница, које би да замене лифтове у својим солитерима, требало би да буде објављен наредног месеца. До сада, како су нам рекли у предузећу, заинтересованост суграђана за ово улагање није се мењала.

Најављени повољнији услови односиће се и на обнову фасада. Будући да је реч о веома обимним радовима и скупим, мали број стамбених заједница упушта се у трошак. Међутим, отплата посла на чак 120 месечних рата могла би да приволи суграђане да се заинтересују озбиљније. Тренутна ситуација иде у корист замене лифтова.

- Већа је заинтересованост за лифтове, јер они знатно утичу на квалитет свакодневног живота станара - кажу у ЈП "Градско стамбено". - Од неколико стотина понуда годишње за ремонт и замену лифтова, прихвати се тек неколико десетина, а за санације и реконструкције фасада интересовање је и нешто мање.

Фото Ж. Кнежевић

Ипак, како кажу у "Стамбеном", када је реч о фасадама, остварени су одлични резултати у сарадњи овог предузећа и ресорног Секретаријата за стамбене и комуналне послове, уз помоћ и подршку града Београда, који је променом законске регулативе омогућио да се такви радови третирају као јавни интерес. Очекује се да ће најављени дужи рок отплате знатно повећати интересовање станара. У међувремену, екипе "Градског стамбеног" свакодневно излазе на терен и решавају текуће проблеме.

- Годишње извршимо више од 140.000 интервенција и екипе су свакодневно ангажоване на поправкама свих врста, а највише на лифтовима и водоводно-канализационим инсталацијама. Значајно је већи број радова мањег обима који се изводе по радном налогу у оквиру редовног одржавања, него оних великог обима и вредности, који се изводе по понудама и за које је потребна сагласност већине власника станова - закључују у предузећу.

Подсетимо, док Град званично не промени одлуку, ЈП "Градско стамбено" пружа услугу ремонта или замене лифтова на 60 месечних рата, односно на пет година.

ВЕСИЋ: КОНКУРС У ОКТОБРУ

НЕДАВНО је заменик градоначелника Горан Весић рекао да ће први јавни позив за замену лифтова по још повољнијим условима него што су тренутно, бити објављен у октобру.

- Позваћемо стамбене заједнице, које желе да мењају лифтове, да ми као Град уложимо десет одсто од укупне цене. Станари ће сами да бирају фирму која ће да изводи радове и дозвољавамо наплату преко "Инфостана" на десет година - прецизирао је тада Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)