БЕЗ ЛИСТЕ ЧЕКАЊА У ПЕТ ОПШТИНА: Градски секретаријат за образовање и дечју заштиту издао 1.800 одбијеница за упис у приватне вртиће

Б. Борисављевић

11. 09. 2021. у 11:15

ПРВИ пут, ове године, Београд нема листу чекања у пет предшколских установа. У општинама Врачар, Стари град, Савски венац, Барајево и Сопот, сва деца за коју су родитељи конкурисали су уписана, каже за "Новости" Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту.

БЕЗ ЛИСТЕ ЧЕКАЊА У ПЕТ ОПШТИНА: Градски секретаријат за образовање и дечју заштиту издао 1.800 одбијеница за упис у приватне вртиће

ВРАЧАР Нови вртић у делу зграде Општине, Фото Танјуг

Он истиче да је престоница близу постављеног циља, а то је потпуно укидање ове листе у свим предшколским установама на територији града.

Према речима Гака, од завршетка конкурса до сада, издато је око 1.800 одбијеница за субвенционисани упис у приватне вртиће, за оне који су то право остварили, односно није било довољно места у установи у којој су конкурисали. Он истиче да се одбијенице за упис у приватне предшколске установе издају током целе године.

- Важно је напоменути да на одбијеницу имају право искључиво родитељи и старатељи, за које предшколска установа тим документом потврди да нема довољно капацитета за упис детета - истиче Гак.

- Дакле, одбијеницу неће добити родитељи чија су деца добила место у неком од државних вртића, то је помоћ Града родитељима чију децу нисмо могли да упишемо. Директори предшколских установа су кривично и материјално одговорни за издавање ове потврде.

Субвенционисани боравак, у овом тренутку користи готово 22.000 деце у више од 420 вртића и до сада је родитељима исплаћено укупно 16,9 милијарди динара рефундације.

Гак наводи да је предшколским образовањем обухваћено око 75 одсто, што је велики раст у односу на 45 одсто, колико је било у 2012. години.

- Током 2016. и 2017. године, бележи се највећи раст интересовања за упис у државна обданишта од чак сто одсто, гледано према броју захтева - каже Гак.

- У годинама пре тога је стизало највише око 10.000 захтева на конкурсу. Промовисањем важности предшколског образовања, константним растом улагања у сектор образовања и дечје заштите у Београду последњих година, снижавањем цена вртића на садашњих око 5.600 динара, добили смо и невероватан пораст интересовања за вртиће што је одлична ствар.

У државне предшколске установе уписано је 34.000 деце више у односу на 2012. годину, када је "на списку" било 46.000 малишана.

Почетком 2022. биће још 850 места

САМО у прва два месеца нове радне године Град ће бити богатији за пет нових вртића. Установе на Врачару и Чукарици већ су примиле малишане, а врата за нове кориснике ускоро ће отворити и вртићи у Обреновцу, Земуну и још једно обданиште на Чукарици.

- То значи да ћемо укупно отворити око 850 нових места - каже Гак.

- Нећемо се ту зауставити. Настављамо даље са адаптацијама простора и изградњом, како бисмо остварили један од најважнијих циљева Града, а то је боравак у вртићу за сву децу и Београд без листе чекања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)