"ИНФОСТАН" СТИЖЕ И НА ПЕРИФЕРИЈУ: Од августа наплата услуге

Г. НОВАКОВИЋ

04. 09. 2021. у 17:30

ПОЧЕВ од августовских рачуна, који ускоро треба да стигну на кућне адресе, предузеће "Еко Гроцка" своје услуге наплаћиваће путем уплатнице за комуналне услуге ЈКП "Инфостан технологије".

ИНФОСТАН СТИЖЕ И НА ПЕРИФЕРИЈУ: Од августа наплата услуге

Фото П. Милошевић

Овим је почела имплементација приградских предузећа у систем обједињене наплате, која се дуго најављује. Општине Барајево и Сурчин већ су у систему, а у наредном периоду очекује се прикључивање и осталих локалних самоуправа. О роковима, међутим, још не може да се говори.

Део житеља Гроцке већ је на приспелим уплатницама за одношење смећа добио обавештење да ће наплату преузети ЈКП "Инфостан технологије". Како су нам рекли из овог предузећа, они су потпуно спремни да технички укључе све преостале београдске општине у систем обједињене наплате.

- Када је конкретно реч о предузећу "Еко Гроцка", наплата ће отпочети у предстојећем периоду, након доношења свих неопходних одлука градских органа и надлежне локалне самоуправе - кажу у "Инфостану".

- Интензивно комуницирамо са преосталим градским општинама које треба да се укључе у систем обједињене наплате, а до сада је реализован велики број састанака, на којима се прецизира модел међусобне сарадње и дефинишу детаљи наплате комуналних услуга.

Фото Архива

У складу са Одлуком о изменама и допунама Одлуке о начину плаћања комуналних услуга на територији Града Београда, "Инфостан" ће обављати наплату комуналних услуга, штампу и дистрибуцију рачуна у свих 17 београдских општина. Барајево и Сурчин већ су део система. Укључење општина Лазаревац, Младеновац, Обреновац и Сопот биће реализовано што пре је могуће.

- Незахвално је одредити прецизан рок, имајући у виду стање проузроковано вирусом корона, али се активно и интензивно ради на прикључењу преосталих београдских општина систему. Тиме ће се остварити велика уштеда у пословању комуналних предузећа - наводе у "Инфостану".

Предности система обједињених комуналија су бројне - смањење трошкова штампе и дистрибуције, као и поступка принудне наплате, плаћање рачуна без провизије, електронско плаћање, уштеде у техничким и кадровским капацитетима. Како кажу у предузећу, ширење "Инфостана" на све београдске општине вишеструко ће повећати ефикасност наплате и омогућити бољу базу података корисника комуналних услуга.

ДОДАТНЕ СТАВКЕ

ОД августовског рачуна за "Инфостан", а сагласно Одлуци о управљању комуналним, инертним и неопасним отпадом, услуга "одношење смећа" биће раздвојена. Тако ће на рачуну писати "сакупљање и транспорт комуналног отпада" и "одлагање комуналног отпада". Цена остаје непромењена.

- Досадашња цена од 6,60 динара по квадратном метру расподељена је тако да се 5,61 динар наплаћује за услугу "сакупљање и транспорт комуналног отпада", док се преостали износ од 0,99 динара наплаћује за "одлагање комуналног отпада".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)