ПРСКАЈУ КОМАРЦЕ, И "ШИРЕ КОРОНУ": Радници "Градске чистоће" честа су мета напада бахатих суграђана

С. ВИДАЧКОВИЋ

16. 08. 2021. у 09:57

ОТКАКО су у марту екипе ЈКП "Градска чистоћа" почеле са запрашивањем комараца широм Београда, готово да не прође ниједна недеља а да они не буду изложени нападима суграђана.

ПРСКАЈУ КОМАРЦЕ, И ШИРЕ КОРОНУ: Радници Градске чистоће честа су мета напада бахатих суграђана

Службено возило после напада

Како вербалним, тако и физичким. Како нам је речено из овог јавног предузећа, од марта до данас догодило се десет инцидената због којих је морала да интервенише полиција, а запрашивање је било прекинуто.

Последњи, али уједно и најопаснији напади догодили су се у петак увече на Вождовцу. Први инцидент догодио се у Улици Медаковићева код броја 22, када је непознати нападач зауставио службено возило "Чистоће" које прска комарце. Затим је тупим предметом почео да га удара, оштетивши тако возило и таблет. Акција сузбијања инсеката је била обустављена, а интервенисала је и полиција. Исте ноћи, у Улици Јове Илића, такође непознати суграђанин је чврстим предметом ударо возило, покушавајући да спречи екипу у обављању посла.

- Ово је био најопаснији инцидент досад, јер је шофершајбна разбијена каменом, направљена је материјална штета, али срећом нико од наших колега није повређен - кажу, за наш лист, из "Чистоће". - Од марта је било десет ситуација на терену у којима је морала да интервенише полиција, јер су поједини грађани ометали наше колеге док су запрашивали комарце. Било је и много вређања, добацивања и негодовања, али не толико да би акција због тога морала бити прекинута.

Осим на Вождовцу, поједини насилни Београђани насртали су на екипе "Чистоће" и у Гроцкој, Винчи, Сремчици, Железнику... Колико год звучало невероватно, ти неповерљиви појединци веровали су да надлежне комуналне екипе, уместо сузбијања комараца, распршују вирус корона и изазивају терористички напад! Викали су на раднике "Чистоће", отварали врата службеног возила и тражили да виде папир у којем пише састав хемијског средства за сузбијање инсеката.

Из "Чистоће" кажу да се њихове колеге на терену - они који прскају комарце и они који одржавају ред и хигијену престоничких улица, готово свакодневно сусрећу са вербалним нападима, викањем, псовањем, што их омета у раду.

- Појединци на разне начине спречавају запослене у обављању посла, због чега се дешава да на неким локацијама, иако планирана, акција сузбијања комараца не буде спроведена - рекао је директор ЈКП "Градска чистоћа" Марко Попадић. - Верујем да су поједини суграђани уплашени за своје здравље, али заиста је неосновано да сматрају да би сузбијање комараца могло негативно да утиче на здравље људи и животиња. Запрашивање ових инсеката обавља се деценијама уназад, а данас се користе препарати који су потпуно безбедни. Међутим, страх не може бити оправдање за насиље и сваки напад биће пријављен надлежнима.

Попадић је још једном апеловао на суграђане да не ометају екипе током спровођења акција, јер је неопходно да посао буде добро урађен, за добробит свих Београђана.

АТАК И СЕКИРОМ

КРАЈЕМ маја, непознати мушкарац је у Улици војводе Мишића секиром напао возача и радника ЈКП "Градска чистоћа". У уском пролазу код броја 23, камион "Градске чистоће" сусрео се са аутомобилом којим је управљао нападач. Он је, револтиран молбом возача да сачека док камион прође, комуналним радницима упутио псовке и увреде на националној основи. Иако су га радници замолили да се смири, нападач је наставио са вређањем, после чега је из аутомобила извадио секиру и насрнуо на возача и комуналца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВУЧИЋ О РАЗГОВОРУ СА ПУТИНОМ: Имаћемо веома повољну цену гаса, уговор на три године