ОБРЕНОВЧАНИ МЕТА ПРОСЈАКА: Житељи приградске општине све чешће пријављују узнемиравање

С. В.

05. 08. 2021. у 06:47

ПРОБЛЕМ просјачења широко је распрострањен не само у централним градским улицама и на раскрсницама, већ и у приградским општинама.

ОБРЕНОВЧАНИ  МЕТА ПРОСЈАКА: Житељи приградске општине све чешће пријављују узнемиравање

Фото А. С.

Суграђани из Обреновца све чешће пријављују просјаке, тврдећи да у овој општини већ неколико година исти људи моле пролазнике за новац, махом младе мајке са децом и да су врло агресивни уколико се нико не лати новчаника.

Тим поводом, у згради ГО Обреновац одржан је састанак, где су надлежни разговарали са житељима о конкретним корацима које је неопходно предузети, како би се ова "појава" спречила. Према речима председника Скупштине Обреновца Милорада Јанковића, млађа деца на иницијативу родитеља настоје да испросе новац од пролазника.

- Младе мајке, које најчешће воде троје, четворо, петоро деце, пусте их у баште ресторана и кафића да обилазе столове и просе, а исто раде и када уђу у продавнице - истиче Јанковић.

- После просјачења, малишани односе паре родитељима, неретко оцу који често седи испред кладионице и ту троши новац. Идеја је да децу са улице склонимо у образовне институције, те да спречимо социјалне проблеме.

ПЛАНОВИ  Детаљ са састанка о спречавању просјачења, Фото Архива

Он је рекао да се тачно зна које обреновачке породице се баве овим "послом" и то већ три године. Општински службеници, у сарадњи са полицијом и Центром за социјални рад, ићи ће у облизак тих породица.

- Међутим, уколико и после разговора са стручњацима они не одустану од просјачења, надлежни ће морати да казне њихово понашање онако како је законом прописано. Наши суграђани свакодневно пријављују овај проблем, говорећи да се просјаци понашају бахато, те да отимају од људи, шутирају их, одузимају им личне ствари и беже.

ЗАТВОР

ПРЕМА Закону о јавном реду и миру, онај ко просјачењем угрожава спокојство грађана или нарушава јавни ред и мир, казниће се новчаном казном од 5.000 до 10.000 динара или 30 дана затвора. Ко овај прекршај изврши у групи од три или више особа, мораће да плати од 10.000 до 30.000 динара или ће да проведе месец дана иза решетака.

УДАЉЕНИ ИЗ ЦРКВЕНЕ ПОРТЕ

ОВО није први пут да ГО Обреновац покушава да смањи проблем просјачења. Крајем 2017. године, припадници МУП су удаљили неколико просјака из порте цркве. Као и сада, циљ ове акције је била заштита деце која учествују у овим нелегалним радњама. Надлежни су тада рекли да су поједине особе долазиле из неких других општина у Обреновац, како би тражиле новац од пролазника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)