НЕ ПРАТЕ МАПЕ, ПРЕСЕЦАЈУ ЦЕВИ: Осим гужви, велики проблем приликом обнова улица су и оштећења подземних инсталација

М. СТАНОЈКОВИЋ

05. 08. 2021. у 10:43

ГОТОВО сваку реконструкцију улице у престоници, осим саобраћајних гужви, прати и пуцање цеви. Иако су приликом радова извођачи дужни да се држе катастра водова, наводно због неуцртаних инсталација, а често и због непраћења мапе, или непажње радника, настане хаварија на терену.

НЕ ПРАТЕ МАПЕ,  ПРЕСЕЦАЈУ ЦЕВИ: Осим гужви, велики проблем приликом обнова улица су и оштећења подземних инсталација

Фото Архива

А последњи случај у низу је пресецање водоводне цеви приликом радова у Улици Саве Машковића на Вождовцу када је дошло до поплаве.

Како наводе у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу, приликом израде техничке документације и добијања грађевинске дозволе, неопходно је да се прибаве подлоге свих уцртаних водова из катастра подземних инсталација. Ове подлоге, како тврде, чине саставни део грађевинске дозволе према којој је извођач дужан да ради. Ипак, упркос свим процедурама које треба да буду испоштоване, у пракси када се машине нађу на терену, често се дешавају непредвиђене ситуације, односно из рупе изникну неуцртане цеви.

- Када се током изградње наиђе на неуцртане подземне инсталације, о томе се обавештава предузеће или институција у чијој надлежности би требало да буду такви водови и приступа се њиховој заштити или измештању - наводе у Дирекцији.

- Такође, подаци о овим инсталацијама уносе се у пројекат изведених радова, на основу кога се врши њихов упис у надлежном катастру подземних инсталација. Приликом извођења радова може да се наиђе на било коју врсту подземних инсталација и тада се спроводе све прописане радње у циљу њихове евиденције и даљег одржавања.

Сви власници подземних инсталација, односно градска предузећа дужни су да своју евиденцију достављају Републичком геодетском заводу, који води катстар водова. Ипак, неретко се задржавају на интерној бази, коју не проследе даље. На то се додаје и немарност извођача радова, која уме понекад да буде већи проблем од неуцртаних цеви. И када извођач добије из РГЗ мапу цеви, на терену је питање колико се она прати. Ипак, да би мапа била потпуна, власник инсталација дужан је да их достави РГЗ, али, уколико то не учини, не сноси никакаве последице.

ХАВАРИЈА Пресечена цев код пумпе у Опленачкој, Фото Архива

На питање да ли су мапе инсталација потпуне и добро уцртане, из Републичког геодетског завода стигло је креативно поређење и појашњење:

- Катастар водова не може бити одговоран за оштећења цеви и инсталација приликом извођења реконструкција улица јер би то било једнако оптужби да је вага крива за тежину особе која се мери или да је огледало одговорно за лошу фризуру особе која се огледа.

Ипак, како се наводи на сајту Републичког геодетског завода, одржавање катастра обухвата утврђивање насталих примена на постројењима. Промену насталу на водовима инвеститор је дужан да пријави у складу са законом. У поступку одржавања катастра водова, на захтев заинтересованих лица, издају се копије плана водова. Где онда настане проблем у пракси, нису нам разјаснили.

ВЕЋЕ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ

ПРИЛИКОМ реконструкције Улице краљице Марије 2019. године радници су пресекли водоводну цев због које је настала велика хаварија а вода је преплавила и Далматинску улицу, Булевар деспота Стефана, Цвијићеву и Улицу Старине Новака. Иста ситуација догодила се и приликом радова на реконструкцији Трга Славија 2017. А пре пресецања инсталација у Саве Машковића, у мају је пробијена цев током радова у Црнотравској улици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)