ПОТОК ВИШЕ НЕЋЕ ПЛАВИТИ РЕСНИК: Продубљен канал који спречава бујање водотока на ободу Раковице

Г. НОВАКОВИЋ

03. 08. 2021. у 07:52

ЧИШЋЕЊЕ, проширивање и продубљивање канала, који помаже да се спречи изливање Сикиљевачког потока у насељу Љубиша Јеленковић, завршено је у јулу.

ПОТОК ВИШЕ НЕЋЕ ПЛАВИТИ РЕСНИК: Продубљен канал који спречава бујање водотока на ободу Раковице

Фото Архива

Надлежни у Општини Раковица претходно су превентивно послали механизацију, како би спречили евентуално плављење овог водотока. План регулације поменутог потока постоји, па ће вишегодишње изливање бити санирано на дужи период.

Житељи дела Ресника узбунили су локалну власт овим поводом, будући да је водоток неретко правио проблеме услед великих падавина. Станари насеља Љубиша Јеленковић позвали су председника ГО Раковица Милоша Симића како би му скренули пажњу на опасност, од које стрепе сваки пут када падне већа количина киша. Због тога је и послата механизација да очисти канал, захваљујући којем је до сада спречено плављење Сикиљевачког потока.

- Овај канал је ископан јер поток прави проблем у скретању кроз насеље - каже нам један мештанин.

- Куће које су грађене уз поток, скоро по правилу су биле поплављене када су веће падавине. Из Општине су послали багере да очисте канал. Надам се да ће то помоћи док не почне регулација потока, која би нас мука решила на дуже стазе.

Багер је проширивао и продубљивао одводни канал на свим местима где је могао да приђе, како би могао при већим падавинама да прикупи што веће количине воде.

- Наше екипе пратиле су на терену ниво воде на свим водотоцима на територији општине где је ранијих година долазило до изливања, у данима када су биле најављене обилније кише - реклу су надлежни у ГО Раковица.

Како смо незванично сазнали, план регулације Сикиљевачког потока је спреман, али када ће реализација бити омогућена, умногоме зависи од буџетских средстава локалне самоуправе.

РЕШЕЊЕ Поплаве би требало да буду прошлост, Фото Архива

А да је Раковица угрожени део града, када је реч о поплавама, сведоче бројни примери. Осим што се ниво воде у Сикиљевачком потоку подигне довољно да направи проблеме у локалним домаћинствима, ни река Топчидерка не заостаје са доприносом у овим невољама.

Тако Раковичани са зебњом памте мајске поплаве од пре седам година. Тада је, како су посведочили житељи, Топчидерка надошла као никада пре.Поплавила је цео Топчидерски парк, Раковички пут, чак су и подруми зграда у Патријарха Павла били прекривени водом. Станари су били евакуисани.

КИЈЕВО И ТОПЧИДЕР

РАДОВИ на другој фази регулације Кијевског потока приводе се крају. Будући да је реч о притоци реке Топчидерке, који је деценијама претварана у фекалну канализацију, непријатни мириси били су део свакодневице грађана из овог дела општине. По завршетку посла, ови проблеми отићи ће у прошлост. Радници ЈВП "Београдводе" зацевиће поток. Вредност посла је 45 милиона динара, а то је само део пројекта уређења комплетне реке Топчидерке са свим притокама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)