КУЋНИ РЕД НАРУШЕН 4.362 ПУТА: Од почетка године надлежне комуналне екипе имале више хиљада пријава због кршења правила у зградама

А. В. В.

02. 08. 2021. у 11:14

ОД ПОЧЕТКА године припадници комуналне милиције имали су чак 4.362 пријаве грађана због ремећења кућног реда и мира!

КУЋНИ РЕД НАРУШЕН 4.362 ПУТА: Од почетка године надлежне комуналне екипе имале више хиљада пријава због кршења правила у зградама

Интервенција испред једне стамбене заједнице / Фото Н. Скендерија

Како у престоничким зградама није непознаница да комшије имају мајстора који буши зид од раних јутарњих часова, пуштају гласну музику у ситне сате, или свађу пренесу "на виши ниво" па вика одзвања ходницима, последњи подаци надлежних - не изненађују.

- Увидом у електронску евиденцију Секретаријата утврђено је да су патроле комуналне милиције, од почетка 2021. године, поступале 4.362 пута у случајевима ремећења кућног реда и имале 152 самостална поступања - наводе, за "Новости", у Секретаријату за послове комуналне милиције. - Током наведених поступања издато је 447 прекршајних налога којима су изречене новчане казне у фиксном износу, а такође је изречено 101 упозорење и 14 усмених наређења.

Летњи месеци су најпопуларнији за извођење различитих послова унутар станова, па је бука често неизбежна, некад и преко читавог дана. Нашој редакцији недавно су се пожалили станари једне вишеспратнице са Чукарице кудећи комшије чији мајстори бургијају "од раног јутра".

- Свако јутро ме уместо аларма буди бушилица! Не знам зашто је тешко комшијама да им мајстори раде поштујући кућни ред. Сваког лета иста прича... - казала нам је Марина С.

Из надлежног секретаријата подсетили су да комунални милиционари обављају контролу над применом прописа из Одлуке о општим правилима кућног реда у стамбеним и стамбено-пословним зградама на територији града Београда.

- Овом одлуком прописано да је у коришћeњу посeбних дeлова зградe, а нарочито у врeмe одмора, забрањeно виком, трчањeм, скакањeм и сличним поступцима правити буку и нарушавати мир у згради, као и коришћeњe кућних апарата, вeнтилационих систeма и других урeђаја, машина и апарата у згради, на начин да звук ових апарата омeта станарe других посeбних дeлова зградe. За наведени прекршај је прописана новчана казна у фиксном износу од 5.000 динара, која се изриче станару - закључују надлежни.

ТИШИНА ПРЕКО НЕДЕЉЕ ОД 16 ДО 18

НОВИ кућни ред ступио је на снагу у новембру 2019. године. Према правилима тишина у зградама мора да буде од 16.00 до 18.00 и од 22.00 до 7.00 часова. Викендом од 14.00 до 18.00 и од 22.00 до 8.00 суботом, а недељом до 10.00 сати. Раније је дневни одмор трајао од 13.00 до 17.00 и од 22.00 до 6.00 часова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)