"ЗЕБРА" ДАЛЕКО, КАЗНЕ - ПЉУШТЕ: На путу до станице, житељи др Ивана Рибара су често у прекршају

С. Б. М.

30. 07. 2021. у 09:30

У УЛИЦИ др Ивана Рибара у Новом Београду, пешаци су свакодневно у прекршају. Како би стигли до станице јавног превоза, житељи овог насеља улицу најчеће прелазе ван пешачког прелаза.

ЗЕБРА ДАЛЕКО, КАЗНЕ - ПЉУШТЕ: На путу до станице, житељи др Ивана Рибара су често у прекршају

Фото Printskrin

Од стајалишта пешачки прелази су исцртани са обе стране улице, али су удаљени 100 метара. Да пешаци овде непрописно прелазе улицу знају и припадници саобраћајне полиције, па чекају и пишу казне.

Током ове недеље, екипа саобраћајаца казнила је и нашу читатељку Д. Р. која је излазећи из насеља најближим путем кренула ка станици јавног превоза. Овде стају аутобуси 45, 89, 95, 604, 605, 606 и Е6 и сви који иду ка граду овде чекају превоз.

- Стално крстаре и кажњавају. Нема ту говора о безбедности. Овде је најближи излаз на сабраћајницу из насеља и преласком улице стижете право на станицу. Пешачки прелази су удаљени на 100 метара са обе стране. Треба ми само пет минута да стигнем до прве зебре, а онда исто толико да се вратим назад да бих стигла до станице - каже наша читатељка и пита се с правом да ли је дужност полиције да упозори надлежне да су пешаци овде угрожени, јер прелаза ка станици нема или само "пуне касу".

Фото Илустрација В. Н.

Зато су "Новости" упутиле питања МУП. Интересовало нас је да ли су икада, да би предупредили небезбедан прелазак саобраћајнице и сачували живот пешака, реаговали и обавестили надлежни Секретаријат за саобраћај да би ову деоницу требало обезбедити или дали налог да се исцрта зебра ка станици која се налази на средини између два удаљена пешачка прелаза. Питали смо и колико често, кад уоче недостатке на путу који угрожавају животе пешака и учесника у саобраћају, реагују и дописима траже да се нешто уради, направи, намести знак, исцрта пешачки, поправи ударна рупа на коловозу.

Фото Илустрација В. Н.

Одговоре на ова питања нисмо добили, као ни на питање колико је пешака минуле недеље на овом месту због преласка ван зебре добило казну (5.000 динара, а половина тог износа ако се плати у року од осам дана).

Фото Илустрација В. Н.

Не одговара ни Секретаријат за саобраћај на питање да ли обилазе деонице око стајалишта и проверавају потребе пешака у свим деловима града, и зашто на овом месту нема "зебре".

СЛИЧНИ ПРИМЕРИ У ЦЕЛОМ ГРАДУ

ПРИМЕРИ стајалишта која су од првих пешачких прелаза удаљени 100 метара су "Борча раскршће" на Путу за Овчу, али и станица "Црква Св. Василија Острошког" у Булевару ослобођења. Најдрастичнији је пример житеља дела Остружнице, који да би стигли до стајалишта јавног превоза претрчавају преко четири саобраћајне траке Ибарске магистрале, јер пешачког нема. О овоме су "Новости" више пута извештавале и апеловале да се мештанима изађе у сусрет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)