"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Станари Видовданске ће моћи да уђу у домове и преузму своје ствари

М.С.

28. 07. 2021. у 15:22 >> 21:22

НАКОН много непроспаваних ноћи и неизвесности, станари Видовданске улице на Врачару, чија се зграда урушила пре десетак дана, моћи ће већ сутра и прекосутра да накратко уђу у своје домове и преузму неопходне личне ствари.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Станари Видовданске ће моћи да уђу у домове и преузму своје ствари

Фото: З. Јовановић

Грађевински факултет у Београду завршио је јуче процену ризика и дао зелено светло, да у строго контролисаним условима и времену закораче у своје станове и са собом понесу оно што могу.

Како је за "Новости" објаснио професор Грађевинског факултета у Београду др Иван Игњатовић, закључак који су донели после неисцрпних испитивања и пресабирања је да је безбедно да накратко бораве у згради тек толико да узму најосновније.

- То треба да се обави што хитније, јер су садашње процене такве - објашњава проф. Игњатовић.

Ако би дошло до падавина, ситуација би се променила и не би смело да се улази.

- У просторије до које ће могуће доћи централним деловима, станари ће ићи степеништем.

За неприступачне делове биће неопходна помоћ ватрогасаца, па ће ући или кроз прозор или монтажним степеницима - каже професор Игњатовић. - Има просторија које нису урушене. Када буду изнели ствари, биће трајно забрањен улазак у зграду.

 

 

Станарка Љубица Станимировић, накратко је осетила олакшање што ће моћи да се домогне дела својих ствари.

- Јавили су нам да ћемо моћи да уђемо - каже Зорица. - Нисам желела да купујем нове ствари јер сам веровала да ћу доћи до старих.

Након што се њихова зграда урушила због копања темељне јаме на изградњи суседног објекта, станари Видовданске 2а остали су у тренутку без својих домова. Они који нису имали куда, смештени су у хотелу "Славија". На недавно одржаном састанку у Скупштини града, договорено је да Град, односно Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу поруши постојећу и на истом месту подигне нову зграду, у којој ће станове добити садашњи власници, а део ће бити намењен за тржиште. За то време, годину дана ће им бити обезбеђен привремени смештај чије ће трошкови сносити Град.

САСЛУШАЊЕ 26. АВГУСТА

ПРВО основно јавно тужилаштво саслушаће одговорне за урушавање зграде у Видовданској 26. августа. Требало би да буду саслушани извођач радова, као и инвеститори објекта, који су физичка лица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)