ПРАВЕ ГАЛЕРИЈУ, ЧУВАЈУ АМБИЈЕНТ: Више пута одлагана, коначно одржана седница о плану за Косанчићев венац

М. СТАНОЈКОВИЋ

28. 07. 2021. у 06:47

УЗ бурна излагања грађана, представника појединих политичких странака и комисије за планове, јуче је напокон одржана неколико пута одлагана јавна седница у вези са Нацртом измена и допуна плана детаљне регулације просторне целине Косанчићев венац.

ПРАВЕ ГАЛЕРИЈУ, ЧУВАЈУ АМБИЈЕНТ: Више пута одлагана, коначно одржана седница о плану за Косанчићев венац

Фото П. Митић

У наредном периоду биће размотрене примедбе које су изнете, а план би на усвајање пред одборницима Скупштине града могао да буде већ на следећој седници 26. августа.

Овим планским документом предвиђено је рушење објеката за које је процењено да су "без вредности са становишта службе заштите". Међу њима је зграда Завода за комуналне делатности "Сигмапројект", грађевине са непарне стране Косанчићевог венца и објекти између Великих и Малих степеница. Измена плана подразумева и повезивање Карађорђеве и улице Косанчићев венац, градњу Градске галерије и Меморијалног центра Народне библиотеке.

Главне замерке пре одржавања јавне седнице биле су да ће чувени пејзаж срца Београда бити трајно уништен градњом хотелске зграде и стамбене зграде, као и да се због фокуса на савремену архитектуру, историјско језгро бити у нескладу. Такође, присутни су замерили су градњу зграде за Ансамбл "Коло", јер како тврде, они више нису установа културе. С друге стране, како објашњава градски урбаниста Марко Стојчић, окосница овог плана су четири јавне инвестиције.

- То су пре свега, Народна библиотека, Ђумрукана, проширење Факултета примењених уметности, проширење зоне уз Велике степенице и Градске галерије - каже Стојчић.

- Углавном је седница била политички обојена, а суштински правих примедаба грађана је било неколико које су се тицале њихових парцела. Овај план је рађен пре свега због ових инвестиција.

Фото Приватна архива

Иако је било најављивано да ће бити организовано још неколико јавних седница како би се обезбедило присуство свих заинтересованих суграђана, како наводи Стојчић, ипак их неће бити:

- Није било толиког интересовања, тако да ће после овог уследити затворена седница и потом усвајање.

Анализирано планско решење

КАКО је раније речено у Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове, било је неопходно да се још једном анализира планско решење, како би се сагледале све промене, као и 3Д приказ у циљу шире визуелизације планиране изградње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)