"ОБУЧЕНА СТАКЛА" ЗАКЛАЊАЈУ ВИДИК: Облепљивање возила рекламама није незаконито, али путницима се жале

А. З. КЛИСУРИЋ

27. 07. 2021. у 10:27

МАРКЕТИНШКЕ фолије на возилима јавног градског превоза, које заклањају видик путницима, и даље стварају "главобољу" .

ОБУЧЕНА СТАКЛА  ЗАКЛАЊАЈУ ВИДИК: Облепљивање возила рекламама није незаконито, али путницима се жале

Фото З. Јовановић

Иако је овакав начин оглашавања законски дозвољен, делује да се Београђани неће "помирити" са овом одлуком, јер Секретаријату за инспекцијске послове пристижу жалбе овим поводом.

Аутобуси, трамваји и тролејбуси згодно су место за рекламирање, због километраже коју "убију", добро дођу оглашивачима. Ипак путницима "обучени" прозори заклањају видик и сметају, али, како кажу, има разлике и у фолијама.

- Приметила сам да се кроз неке фолије не види апсолутно ништа, и тешко је разазнати где се налазите у појединим тренуцима. Фолије су биле густе, а још ако падне киша, заиста је тешко оријентисати се. Ипак, возила сам се и једним аутобусом који је био облепљен, али ми фолија није сметала - прича за "Новости" Л. А.

Како су за "Новости" рекли у Секретаријату за инспекцијске послове, одлуком о Јавном линијском превозу на територији града Београда дозвољено је постављање реклама и натписа са спољашње стране стаклених површина, употребом транспарентне - перфориране - прозирне рекламне фолије. Како се наводи у овој одлуци, ове рекламе не смеју да заклањају видик возачу и путницима.

- Рекламе не смеју да прекрију ни натписе на возилу, као што је број возила, грб града, ознака превозника - рекли су у Секретаријату за инспекцијске послове. - Уколико се не испоштују ове одредбе, прописане су и новчане казне. Превозници ће платити 150.000 динара, а одговорно лице превозника 20.000.

Како су нам рекли, и током ове године добијали су пријаве грађана. Након жалбе на терен излазе инспектори за јавни линијски превоз путника.

- Ако инспектори утврде да рекламе нису постављене у складу са законским одредбама, превозницима се налаже да у одређеном року отклоне неправилности. Ако не поступе по налогу инспектора, изричу се прописане новчане казне - наводе у Секретаријату.

НАЈСКУПЉИ "ШПАНАЦ"

ПОНУДЕ за рекламирање оглашивачи достављају на адресу ГСП до 15. у месецу. Најнижа цена коју понуђачи морају да дају како би "обукли" зглобни аутобус и тролејбус на месец дана је 22.680 динара, трамвај је мало скупљи и цена је 24.300, а ово су износи без урачунатог ПДВ. Цена за соло возила и трамвајске приколице је 16.200 без ПДВ. Најскупље је обући "шпанца", а оглашивачи за "облачење" овог возила морају да издвоје 81.000 динара без ПДВ месечно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)