У ПЛАНУ КЛИНИКА ЗА МАЛЕ ЖИВОТИЊЕ: Завршен јединствени идејни пројекат факултета ветеринарске медицине, значајан за град у целини

Б. Борисављевић

25. 07. 2021. у 12:24

ФАКУЛТЕТ ветеринарске медицине има у плану отварање Клинике за мале животиње, која би се налазила у кругу ове високошколске установе.

У ПЛАНУ КЛИНИКА  ЗА МАЛЕ ЖИВОТИЊЕ: Завршен јединствени идејни пројекат факултета ветеринарске медицине, значајан за град у целини

Фото Архива

Идејни пројекат јединствене здравствене установе како у престоници, тако и у Србији, завршен је. Међутим, да би се "градилиште" отворило, факултету је потребна финансијска подршка.

Према речима проф. др Милорада Мириловића, в. д. декана Факултета ветеринарске медицине (на слици), поликлиника чија би изградња коштала око милион евра, битна је због подизања нивоа здравствене заштите кућних љубимаца у Београду, што је постао значајан сегмент живота у престоници. Такође, донела би и повећање прихода града.

- Изградњом поликлинике, повећали бисмо број пацијената, што би нам омогућило акредитацију у групацију ветеринарских факултета Европе -  објашњава професор Мириловић.

- Тако би били препознати као међународи факултет, што би довело стране студенте да студирају код нас. Њихов долазак и боравак донели би финансијски ефекат Граду. Изградња поликлинике би коштала око милион евра. Налазила би се између два крила зграде факултета, где је сада ћумурана. На једном месту, биле би обједињене све службе и лабораторије, што би побољшало квалитет здравствене заштите за псе, мачке и остале животиње, које Београђани чувају као кућне љубимце.

Фото Архива

Декан Мириловић каже да факултет може сам да финансира изградњу поликлинике, када би држава исљуњавала своје обавезе у погледу покрића материјалних трошкова. То је, иначе, велики проблем већине високошколских установа, поготову оних које немају на хиљаде студената, па су принуђене да се сналазе како знају и умеју. Најчешће новац обезбеђују из сопствених прихода.

- Наши материјални трошкови су око 90 милиона годишње, а држава нам плати од 20 до 25 милиона динара - објашњава професор Мариновић.

- Када не бисмо давали додатних 70 милиона, како би се настава нормално одвијала, могли бисмо сами да издвојимо новац за изградњу поликлинике. Заменик градоначелника Горан Весић је тражио да дамо предлоге за сарадњу, па смо га обавестили о нашој идеји. Ако би Град преузео да плаћа режимске трошкове сами бисмо изградили клинику.

Проф. др Милорад Мириловић, Фото Милена Анђела

Факултет планира да у Младеновцу отвори клинику за велике животиње. То би била мала фарма са газдинством, на којој би живела једна породица и одржавала га.

ПРИМЕР ИЗ ЗАГРЕБА

ЗАГРЕБ је добио најсавременију ветеринарску клинику, захваљујући срећном сплету оклоности.

- Градоначелнику Загреба или његовом рођаку се разболео пас - прича професор Мириловић.

- Он га је одвео код ветринара и када је видео у како је очајном стању клиника на факултету, алармирали су све. Тако су добили најсавременију клинику за мале животиње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)