У БЕОГРАДУ ПОВЕЋАН БРОЈ ТУРИСТА: Брине ширење новог соја вируса - ево од чега зависи одржавање "Бир феста"

Novosti online

24. 07. 2021. у 17:44

МНОГИ су месец јул искористили за годишњи одмор, а они који су и током лета у главном граду сигурно су приметили велики број туриста у посети.

У БЕОГРАДУ ПОВЕЋАН БРОЈ ТУРИСТА: Брине ширење новог соја вируса - ево од чега зависи одржавање Бир феста

Фото Милена Анђела

Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда каже да је летња сезона добро почела, али да брине ширење новог соја вируса.

Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић, рекао је за Ртс да je из перспективе туризма лето добро почело.

- Оно што брине је ширење новог соја, врлог заразног соја. Лето не зависи од тога како сте се ви припремили и како сте ви имунизовани, то има утицаја, већ зависите и од тога каква је ситуација у региону, Европи и свету - наводи Поповић.

Додаје да је ситуацију у јуну била поприлично добра, те да је био значајно већи број гостија, као и да то још увек траје, али истиче да се авио-сабраћај још увек није опоравио.

Београд део глобалне понуде

Говорећи о Београду као туристичкој дестинацији, Поповић каже да он јесте део глобалне понуде кратких градских одмора и стаје раме уз раме са неколико европских престоница у којима борави велики број туриста.

- Имамо туристе из читавог света, бројеви нису као из 2019. године, али смо то негде очекивали- навео је гост Јутарњег програма.

Додаје да је до маја 2020. године број туриста био на добром нивоу, али да онда почиње стрмоглави пад, али да од маја ове године број туриста подсећа на онај из 2019. године. 

Хотели тешко поднели корону

Говорећи о посећености хотела, директор Туристичке организације Београда каже да су они тешко поднели корону, а да се то огледа и у томе што десет њих не ради.

Добар је резултат, истиче Поповић, то што је попуњеност хотела око 50 одсто.

Додаје да Београд зависи од страних гостију, којих је око 85 одсто.

- Ситуација није лака, али имамо разлога за оптимизам- истиче Поповић.

Београђани добри домаћини

Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић каже да је престоница значајна туристичка дестинацију због онога шта нуди, а да су је професионалци прогласили градом посебних интереса.

- У Београд долазе још увек због манифестација, културно-историјског наслеђа, фантастичне атмосфере, као и јер су Београђани добри домаћини. Нама је у културолошком коду записано да смо добри домаћини и то вам је добитна комбинација - каже он.

Вакцинација значајна, Бир фест зависи од ње

Гост Јутарњег програма истиче да је пре неколико месеци позвао на обавезну вакцинацију особа из сектора услуга, односно туризма не само због њихове и безбедности гостију, већ јер се и на тај начин привлаче гости.

- Између нас и враћања у туристичком смислу у нормалан живот је имунизација. Што се тиче остатка света, људи ће се пре одлучивати да дођу уколико је ситуација боља - истиче Поповић.

Говорећи о полемици да ли ће се одржати "Бир фест", наводи да ће га сигурно бити, уколико се млади одлуче да се вакцинишу.

Гост Јутарњег програма наводи и да од туризама зависи и имиџ наше земље. 

- Кад људи дођу и када их добро угостите имате раст угледа у свету. То доводи до инвестиција, а инвестиције до нових радних места, повећава се стандард. Број страних и домаћих гостију значи Београду. Београд је протеклих година зарађивао од туризма, а онда тај новац улагао у инфраструктуру - закључује Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)