СТАНАРИ УРУШЕНЕ ЗГРАДЕ ДОБИЈАЈУ СТАНОВЕ Весић: Градиће се нова зграда на истој локацији (ФОТО)

Танјуг

21. 07. 2021. у 16:30 >> 20:52

СТАНАРИ Видовданске улице 2а, којима се део зграде урушио због немара инвеститора на суседној парцели, Град ће саградити нове станове!

СТАНАРИ УРУШЕНЕ ЗГРАДЕ ДОБИЈАЈУ СТАНОВЕ Весић: Градиће се нова зграда на истој локацији (ФОТО)

Фото: Беоинфо

Понуду су прихватили оберучке, верујући да ће најпре тако добити кров над главом, без ког су остали прошлог петка. Против одговорних, кривичне пријаве још нису поднете, речено је "Новостима" и јуче у Првом основном јавном тужилаштву. Наводе да имају сазнања да их је надлежна инспекција послала, али да их Тужилаштво још није добило. Када се то догоди, знаће се имена инвеститора, одговорног надзорног органа и извођача радова који је копао темељну јаму. Из Секретаријата за инспекцијске послове тврде да су поднели кривичне пријаве против одговорних.

Састанку Градске управе и станара Видовданске, који је одржан јуче око 13 сати, присуствовали су и омбудсман Миљко Ваљаревић, али и декан Грађевинског факултета проф. др Владан Кузмановић.

- Станари су прихватили понуду Града да им Дирекција за грађевиско земљиште и градњу Београда сазида станове. Добиће исту квадратуру, као и гаражно место. Понуђено им је и да евентуално одаберу већ изграђен стан на некој другој локацији.

Према проценама, биће потребно око два месеца за израду пројекта, након чега би градња већ могла да почне, како би се станари уселили у року од годину дана.

Грађевински факултет направиће процену да ли је могуће ући у урушену зграду у Видовданској, како би станари покупили најважније ствари. Уједно, онима који немају где да се сместе град ће дати станове и они неће плаћати кирију све док не буду усељени - рекао је заменик градоначелника Горан Весић.

Како је за "Новости" појаснио омбудсман, Дирекција ће у Видовданској 2А сагратити станове оштећенима исте квадратутуре које су већ поседовали, али ће бити саграђени и станови за тржиште. Сви који имају власничке листове дали су сагласност Дирекцији и већ у понедељак или уторак биће потписани уговори.

Према речима омбудсмана Ваљаревића, станари ће поднети тужбе против одговорног инвеститора због кога су остали без имовине, а када потпишу уговор са Дирекцијом, то право ће пренети на Град. То значи да ће Град наставити да се тужи са инвеститором и тако наплати штету.

- Што се надокнаде покретне имовине тиче, знаће се тек после процене о могућности уласка у зграду. Забрана уласка у зграду постоји. Ако процена грађевинаца покаже да се може ући, то ће бити са ватрогасцима и са посебним возилима и справама. Узеће тада оно најважније, а и том случају ући ће и комисија за ванредне ситуације како би направила попис. Ако је улазак немогућ, следи рушење, а попис ће се направити на основу изјава, како би се направила процена и те ствари надокнадиле - истиче градски омбудсман.

У Видовданској су јуче били само комунална милиција и полиција. Није било ни радника који би санирали јаму, нити некога од надлежних. Багер, који је обуставио радове само неколико минута пошто се срушио још један део објекта, и даље стоји на истом месту.

ДУБРОВАЧКА ПОД НАДЗОРОМ

ГРАЂЕВИНСКИ инспектор обавио је надзор над изградњом објекта у Дубровачкој 8, поступајући по пријави грађана. Утврђено је да се радови изводе по одобреном пројекту. На градилишту је постављено 16 контролних репера за праћење слегања околних објеката, који показују добар степен стабилности. На делу темељне јаме у делу објекта са кућним бројем 6 досад није обављен ископ, јер се на том делу предвиђена рампа за силазак у подземне етаже. На суседној парцели констатовано је да на објекту надзидан четврти и пети спрат и два нивоа поткровља, што га чини нетолерантним на деформације. Уочено је неконтролисано одвођење атмосферских вода са ове зграде ка градилишту. Извођач радова је упознат и упозорен.

ЗАХВАЛНИ НА БРЗОЈ РЕАКЦИЈИ

- ХВАЛА Граду на брзој реакцији и помоћи. Сами, да смо тужили инвеститора, чекали наплату, остали бисмо без домова. Град је брзо и поштено одговорио. Дали су и разуман рок да се зграда заврши, до годину и по. Надамо се сада само да ћемо имати прилику да уђемо у зграду и узмемо оно највредније - каже Новица Станковић, један од станара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)