АПЕЛ ИНСПЕКЦИЈЕ: Не користити зграду у Видовданској 4, објекат и даље небезбедан!

Танјуг

20. 07. 2021. у 19:50

СЕКРЕТАРИЈАТ за инспекцијске послове Београда пред којим се води поступак инспекцијског надзора над изградњом објекта у Видовданској 4, где је у петка почело а данас се наставило урушавање суседне зграде, апеловао је данас на грађане да поштују изречену забрану коришћења, пошто је објекат и даље небезбедан.

АПЕЛ ИНСПЕКЦИЈЕ: Не користити зграду у Видовданској 4, објекат и даље небезбедан!

Фото: З. Јовановић

Секретаријат је у саопштењу навео да инвеститор има грађевинску дозволу од 22. априла ове године и потврду о пријави радова од 14. маја.

Такође и да је чланом 175. Закона о планирању и изградњи прописано да је грађевински инспектор дужан да обавезно уради два инспекцијска надзора и то приликом добијања обавештења од надлежног органа о пријави темеља и после завршетка објекта у конструктивном смислу.

- Како за ову локацију нису поднете пријаве грађевинској инспекцији пре урушавања објекта, није било основа да се покрене ванредни инспекцијски надзор - прецизирају из Секретаријата за инспекцијске послове.

Додају да је одмах по сазнању да је 16. јула урушен објекат на суседној парцели, грађевинска инспекција обавила хитан инспекцијски преглед ове локације.

Сходно овлашћењима грађевинског инспектора, по хитном поступку је донето Решење о забрани коришћења урушеног објекта јер је на лицу места утврђено да би коришћењем објекта безбедност и сигурност станара била угрожена, наводи се у саопштењу.

Грађевински инспектор је, како наводе из инспекције, донео и решење којим је наложена хитна обустава свих радова на изградњи објекта, осим радова на обезбеђењу темељне јаме.

Инвеститору је наложено да изради одговарајућу пројектну документацију за обезбеђење јаме и суседних објеката и да уради неопходне радове којима ће се обезбедити сигурност суседних објеката, околине и саобраћаја и да то мора почети одмах.

Секретаријат за инспекцијске послове такође наглашава да су стручни надзор и одговорни извођач, особе које су обавезне да организују извођење радова и свакодневно их надзиру

Стручни надзор, који одређује инвеститор, контролише да ли се гради према грађевинској дозволи, проверава квалитет извођења свих врста радова и примену прописа, стандарда и техничких норматива.

Одговорни извођач радова је дужан да изводи радове према документацији на основу које је добио грађевинску дозволу а обавезан је и да обезбеђује сигурност објекта, људи на градилишту и околине.

Инспекција наводи да је извођач радова обавезан и да писмено упозори инвеститора о недостацима у техничкој документацији и настанку непредвиђених околности које утичу на извођење радова и примену техничке документације.

Секретаријат за инспекцијске послове напомиње да га извођач радова није обавестио о било каквим неправилностима на градилишту иако је, по изјавама станара, био обавештен о оштећењима које је извођење радова изазвало на суседном објекту.

Наводи се и да је на основу констатованог стања грађевински инспектор одмах са лица места обавестио Прво основно јавно тужилаштво о чињеничном стању и поднео одговарајуће кривичне пријаве против одговорних лица.

Такође и да је Секретаријат за инспекцијске послове упутио допис Инжењерској комори Србије како би се преиспитало поступање и утврдила одговорност чланова Коморе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)