УСИСИВАЧЕМ ЗА ЉУБИМЦИМА: Са радницима "ЕКО" патроле ГО Стари Град, који одржавају чистим тротоаре у центру после шетње животиња

М. СТАНОЈКОВИЋ

19. 07. 2021. у 18:33

ДОК неодговорни власници кућних љубимаца склањају поглед и прелазе на другу страну улице, звук усисивача и тројица радника "Еко патроле" Општине Стари град ту су да их подсете на њихову обавезу.

УСИСИВАЧЕМ ЗА ЉУБИМЦИМА: Са радницима ЕКО патроле ГО Стари Град, који одржавају чистим тротоаре у центру после шетње животиња

Фото М. Анђела

Да почисте јавну површину за својим псом, за шта им је и запрећена новчана казна. Међутим, ни казне, а ни излазак на улице радника који чисте за њиховим љубимцима нису довољне да се промени свест суграђана.

Предраг Серафимовић, Чаба Бичкеи и Дејан Цветковић сваког дана ујутру излазе са Старограђанима и њиховим псима и са две специјалне машине, усисавају псећи измет и одржавају тротоаре чистим. До краја године требало би да добију још два усисивача и још колега, јер посла имају толико да цео дан не силазе са централних улица.

- Почели смо поново пре 20 дана и приоритет нам је уклањање псећег измета на територији Старог града - објашњава, за "Новости", Серафимовић.

- Имамо много посла, али се надамо да ће како време одмиче, власници постати одговорнији. Дневно препешачимо око шест километара и сваког дана обилазимо по једну зону, тако да за недељу дана покријемо целу општину.

Најнеодговорнији власници шетају Хиландарском, Цариградском, Скендербеговом и Улицом Мике Аласа, говори искуство "Еко" патроле. Суграђани који их први пут виде, застану да се распитају о њиховом послу, а након тога, ту су и да им укажу на критичне тачке.

- Реакција је позитивна и сигнализирају нам где је највише нечистоће. Они суграђани који немају кућне љубимце веома бурно реагују када нас виде и схвате да радимо посао уместо неодговорних. Власници кућних љубимаца углавном окрену главу, постиде се када нас виде, буде им непријатно.

ТЕРЕН Највише посла око стабала, Фото М. Анђела

Док су репортери "Новости" са еко патролом ловили власнике у прекршају, наишли смо и на позитиван пример. Новосађанка Јована М. одмах је отворила торбу и показала да стално са собом носи кесе.

- Наравно, имам кесицу. Жао ми је људи који морају да чисте за власницима. Ваљда је логично да за њим покупиш. То је некултура - рекла је Јована.

Прописанa новчанa казнa за овај прекршај je 10.000 динара. Ипак, мало комуналних милиционара на терену, који их санкционишу, отварају могућност за лагодно понашање власника.

ЖАРДИЊЕРЕ УМЕСТО ЦВЕЋА ПУНЕ СМЕЋА

"ЕКО" патрола осим псећег измета, уклања коров око дрвећа, али и празни жардињере затрпане смећем.

- Чупамо израслине око дрвета, а ових дана имали смо и много посла јер суграђани жардињере са смећем користе као канту за смеће. Жардињере чистимо које су за цвеће, а користе се за смеће. Трудимо се да овај посао урадимо барем једном недељно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)