ИЗ ВАЗДУХА И СА ЗЕМЉЕ ПО КОМАРЦИМА: Најављена је дугорочна стратегија у борби против досадних крвопија

М. СТАНОЈКОВИЋ

07. 07. 2021. у 06:47

ИАКО је, према тврдњама надлежних, број комараца у последњих десет дана опао, зелено светло за авијацију је дато и она ће узлетети над мање насељним местима и уз подручје реке.

ИЗ ВАЗДУХА И  СА ЗЕМЉЕ ПО КОМАРЦИМА: Најављена је дугорочна стратегија у борби против досадних крвопија

Фото И. Маринковић

Ипак, с друге стране струка је мишљења да за овим решењем треба посезати само када не постоји могућност да се они униште са земље, јер је овај начин сузбијања једини максимално безбедан. Град најављује дугорочну стратегију за борбу против комараца.

Како је истакао градоначелник Зоран Радојичић, договорено је да се унапреди третман по угледу на успешне градове попут Берлина.

- Договорили смо се да кренемо у израду дугорочне стратегије за сузбијање комараца, како бисмо с једне стране смањили непријатности које убоди комараца доносе, а с друге стране спречили ширење болести које ови инсекти преносе - рекао је градоначелник.

Тим сектора екологије који се бави надзором "Градске чистоће" по питању прскања комараца уверава да је ситуација знатно боља него почетком јуна.

- Ми смо задужени да дамо мишљење да се подигне авијација ако буде било потребно. Разговарали смо, анализирали и дали зелено светло. Ипак, авиони ће бити подигнути у мање насељеним подручјима и уз реке.

ПРЕПОРУКА Стручњаци су за уништавање са земље, Фото Беоинфо

Тендер за сузбијање комараца је већ расписан, а привредна авијација спремна. Како су раније рекли, сузбијање из ваздуха је најделотворнији метод борбе, док струка није тог става.

- Третмани изнад насељених места нису дозвољени, ипак, се ради о инсектицидима, пестицидима, оно што имамо данас је максималмално безбедно сузбијање са земље где ви имате контролу - рекао је декан Биолошког факултета проф. др Жељко Томановић.

- Увек имате осетљивих људи којима смета, који могу да се склоне јер знају да су радници на терену, а када имате авион то није могуће. Београд од 2015. године нема више авиона изнад града, већ само ако на основу мониторинга бројност буде већа, онда се само у тим неприступачним пределима користе авиони, а третирање са земље је најбезбеднији начин.

Како је Томановић нагласио Београд ће се у наредним годинама угледати на друге европске метрополе.

- Стратегију треба да развијамо по угледу на Француску, Италију па смо тако направили неки концепт како би сузбијање требало да изгледа у наредним годинама и да се више усредсредимо на сузбиајање ларви, онда ћете имати мање одраслих комараца.

Такође, надлежни истичу да грађани због недавно регистрованих првих заражених комараца немају разлога за бригу. Међутим, грађани који примете симптоме попут главобоље или повишене температуре треба да се обрате лекару.

НАПАДАЈУ РАДНИКЕ ДОК ЗАПРАШУЈУ

НАДЛЕЖНИ у ЈКП "Градска чистоћа" поновоо су апеловали на суграђане да не ометају екипе које на терену запрашују комарце. Како сазнајемо, само у насељу Сремчица неколико пута су нападнути због чега су радници уплашени за своју безбедност. Наводно, неки од суграђана су чак и телима онемогућавали да возила "Чистоће" прођу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)