ИЗ ЈАКОВА НА ПУТ "МИЛОШ ВЕЛИКИ": После осам година уговорена изградња директног прикључка ауто-путу

Ш. Маровић

28. 06. 2021. у 10:38

ИЗГРАДЊА приступних саобраћајница које из Јакова воде на ауто-пут "Милош Велики" коначно је уговорена, после осам година напорних преговора челника општине Сурчин и надлежног министарства.

ИЗ ЈАКОВА НА ПУТ МИЛОШ ВЕЛИКИ: После осам година уговорена изградња директног прикључка ауто-путу

Архива

Тиме ће око 50.000 становника Доњег Срема добити директан излаз на ову битну саобраћајницу, а теретни камиони напокон ће у широком луку заобилазити центар најмлађе престоничке општине.

Након низа састанака у Влади Србије са представницима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре договорено је да кинеска компанија, која ради брзу саобраћаницу Нови Београд - Сурчин у дужини од 7,9 километара, заврши и овај важан посао.

- Кинеска компанија задужена је да уради пројекат за грађевинску дозволу и за извођење, што ће готово извесно поверити домаћим фирмама - истиче, за "Новости", Стеван Шуша, председник општине Сурчин. - После толико молби и перипетија, коначно ће се и овај пројекат реализовати. У претходном периоду имао сам низ састанака са министром Томиславом Момировићем и извођачима радова. Компанија "ЦЦЦЦ" је коначно добила налог и кренуће у реализацију пројекта.

Због непостојања овог битног крака, на излазу из Војвођанске улице и укључењу на Сурчински пут свакодневно се стварају огромне гужве, па је за пролаз првих семафора на овом путном правцу потребно бити стрпљив више од пола сата. Разлог је што ка овој саобраћајници, поред житеља Сурчинских насеља, гравитирају и мештани Купинова, Деча и Карловчића који припадају општини Пећинци.

 

Архива

- Укупна дужина путног правца, односно сва четири крака, јесте 1.200 метара - истиче Шуша. - За њену изградњу потребно је искористити око 67 ари површине, који се налази у постојећој зони ауто-пута. Парцеле припадају општини и ПКБ, али већи део поседују приватна лица. Да бисмо обавили екпропијацију очекујемо одобрење Пореске управе. Процене надлежних су да ће читав посао коштати око три милиона евра. Дуго смо се борили да се овај крак уради, јер уколико се не уради до краја следеће године и спајања Сурчинске петље са Новим Боеградом, никада се не би завршио.

Неимари кинеске компаније су пре више од осам месеци на делу на ком ће се радити прикључци довезли песак, како би, када се постигне договор, радови почели што пре.

ГАРАНЦИЈЕ ОД ПРЕДСЕДНИКА

ПРВИ допис да се грађани Доњег Срема у Јакову повежу са петљом Сурчин и Обилазницом око Београда, касније и ауто-путем "Милош Велики" председник Шуша послао је надлежнима још 2013. године. Отада је често посећивао ресорно министарство, да би чврсте гаранције добио од председника Александра Вучића у марту ове године, приликом почетка радова на деоници од Новог Београда до Сурчина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НОВИ КИНЕСКИ  ШОПИНГ-МОЛ У БЛОКУ 72: Представљен изглед будућег тржног центра