ПО КОМАРЦИМА ИЗ ВАЗДУХА: Расписан тендер за авионе који ће запрашивати крвопије

Ј. Динчић

25. 06. 2021. у 11:15

АВИЈАЦИЈА као најјаче средство у борби протви комараца биће подигнута за најкасније 15 дана ако мониторинг покаже повећану бројност досадних крвопија у ваздуху.

ПО КОМАРЦИМА ИЗ ВАЗДУХА: Расписан тендер за авионе који ће запрашивати крвопије

Фото: Н.Скендерија

Сектор екологије ЈКП "Градске чистоће" добио је дозволу за подизање авијације и расписао тендер за авионе, који ће бити завршен најкасније за две недеље. Ако и тада мониторинг који утврђује бројност комараца буде повишен, авијација ће сигурно узлетети и то истог дана по завршетку конкурса.

- Засад радимо на сузбијању са земље, а ако мониторинг покаже да број достиже потребни максимум, истог тренутка ћемо подићи авијацију - кажу у "Градској чистоћи".

Додају и да се свакодневно прати бројност комараца. По узору на просек за ово доба године у последњих пет сезона, у клопкама у приобаљу, највише је забележено 1.600 јединки дневно. Да би била активирана авијација, потребно је да њихов број буде 2.500.

Такође, осим са земље почеле су и акције сузбијања комараца моторним чамцима дуж обала. Препарат који се користи регистровало је Министарство за заштиту животне средине и уписало у Привремену листу биоцидних производа. Безбедан је по здравље људи и животиња. Међутим, јуче су све акције биле отказане због повишене дневне температуре.

Тренутно су најактивнији комарци из рода "едес". На месту њиховог убода може се појавити реакција на кожи.

АПЕЛ

ИЗ Сектора екологије и унапређења животне средине ЈКП "Градска чистоћа" апелују на пчеларе да током термина сузбијања комараца затворе пчеле у кошнице, а суграђани се моле да екипи "Чистоће" омогуће несметан рад.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)