НА ГРАЂЕВИНИ И КАД ЈЕ +36 Ц: Забележен још један тропски дан са рекордном температуром у јуну

Е. Б. Р.

24. 06. 2021. у 08:00

ТРОПСКЕ температуре оковале су и јуче престоницу, а жива у термометру у 15 часова достигла је 36 степени.

НА ГРАЂЕВИНИ И КАД ЈЕ +36 Ц: Забележен још један тропски дан са рекордном температуром у јуну

Фото Д. Мило

Додатни проблем стварао је врућ ветар који је повремено дувао, па су грађани имали утисак да су у Сахари. Освежење је било тешко пронаћи јер ни дебела хладовина није помагала.

Као и претходних дана, усијане су биле дежурне линије Хитне помоћи, чије екипе су само до 10.30 имале 10 интервенција на јавним местима, како би помогле суграђанима који су колабирали. До 14 часова било је око 90 позива и 40 интервенција на јавним местима.

- Грађани се придржавају наших савета па су позиви када се упореде бројке са јучерашњим даном нешто мањи - објашњавају надлежни из Хитне помоћи.

Ипак, редова није било у домовима здравља, у шта су се уверили и репортери "Новости". Празне чекаонице биле су у ДЗ "Милутин Ивковић" на Палилули где су само заказани пацијенти на општој пракси чекали на преглед.

Фото Н. Скендерија

Без гужви било је и на градским пијацама, где су само најхрабрији одлучили да после поднева оду у набавку.

- Вруће јесте, али и навикли смо на овакве летње услове где по цео дан пржи - објашњава закупац са пијаце Зелени венац. - Имамо доста робе и морамо по цео дан да будемо за тезгом како ово што смо произвели не би пропало.

Препорука градског Штаба за ванредне ситуације је да се током најтоплијег дела дана, од 11 до 16 часова, радници на градилиштима као и из градских комуналних предузећа склоне и направе паузу. Послодавци су дужни да радно време прилагоде временским условима, а радници током ових сати направе паузу. Међутим, фото-репортер "Новости" је у 13.30 снимио кранисту на градилишту Београда на води.

Фото Н. Скендерија

Током целог дана био је саобраћајних гужви и колона аутомобила дуж Булевара краља Александра, Кнеза Милоша, Таковске и Савске улице.

Иако је радни дан, велики број грађана одлучио је да спас од жеге пронађе на купалишту на Савском језеру. Купача је било са обе стране Аде Циганлије.

- Знала сам да ће данас бити паклено, да седим у стану не могу, зато сам одлучила да дођем рано и заузмем место на трави јер је ту и хлад, а и пријатније је - каже Зорица З. са Новог Београда.

У "Водоводу и канализацији" истичу да је систем стабилан, а резервоари су на 70 одсто капацитета. Ипак, после 18 часова потрошња воде нагло расте, поготово у приградским деловима. Према речима директора Командно-контролног центра ЈКП "Београдски водовод и канализација" Радета Бегенишића, производи се 6.600 литара воде у секунди. Међутим, тренутна потрошња је већа за око 30 одсто у односу на годишњи просек.

- У уторак смо имали велики удар на потрошњу - истиче Бегенишић. - Просек потрошње воде по становнику је 230 литара дневно, а у уторак је био више од 400. Региструјемо нерационалну и ненаменску потрошњу у рубним градским насељима.

Фото Д. Мило

УПОЗОРЕЊЕ ЗА СЛЕДЕЋЕ ДАНЕ

НАДЛЕЖНИ из РХМЗ упозоравају да ће до петка бити веома топло време са температуром, и јутарњом и дневном, знатно изнад просека за овај период године. Највиша дневна у већини места кретаће се у интервалу од 36 до 38 степени, а данас понегде и до 40 степени, због чега ће на снази бити наранџасто упозорење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)