НАСТАВЉЕНИ РАДОВИ У БЛОКУ 37: Станаре Булевара Милутина Миланковића изненадио повратак грађевинских машина у комшилук

Ш. Маровић

21. 06. 2021. у 23:12

АУСТРИЈСКА компанија "Дурст" у понедељак је око 5.30 сати изненада наставила радове у Блоку 37, иако је претходно, на неколико састанака са челницима града, обећала да ће сачекати заједничко решење!

НАСТАВЉЕНИ РАДОВИ У БЛОКУ 37: Станаре Булевара Милутина Миланковића изненадио повратак грађевинских машина у комшилук

Новобеограђани организовали и протестну шетњу / Фото М. Анђела

Ова вест је изазвала велико незадовољство међу станарима овог дела Новог Београда, који су јутра дежурали испред ограђеног градилишта, а неколико стотина њих вечерас је било у протестној шетњи, како би поручили инвеститору, али и надлежнима да неће одустати од захтева.

Градња пословне зграде обустављена је пре две недеље после свакодневних протеста житеља овог дела града због величине зграде, али машине нису склоњене. Поводом изненадног наставка радова у понедељак се огласио заменик градоначелника Горан Весић, који је лично водио преговоре са аустријском компанијом.

- Жао ми је што је инвеститор покренуо радове - рекао је Весић. - Осећам се поражено. Веровао сам да ће прихватити неке од предлога које сам им дао, када су се на моју молбу привремено повукли, после више састанака. Верујем да је компромис у интересу компаније "Дурст", Града Београда и грађана могућ. Моје мишљење је да згради овакве спратности и таквог габарита није место на плацу на коме се гради. Да је то нормално не би Град променио 2016. године урбанистички план и смањио спратност за ту локацију. Нажалост, инвеститор има, користећи план из 2009. године, све дозволе да гради.

Репортери "Новости" затекли су у понедељак у току дана тридесетак грађана у Булевару Милутина Миланковића 162 који су физички затворили главни улаз на градилиште, а како истичу, стражариће 24 сата дневно. Много масовнији протест одржан је увече.

- Нећемо дати да инвеститор зида уз наше домове, остаћемо овде док се потпуно не повуче - истиче станарка Слађана Радак. - Чим смо чули машине, одмах смо блокирали улаз камионима. То је пројекат који је од две етаже нарастао на осам, дошли смо до огромне зграде тамо где јој није место.

Камион са шиповима стајао је током целог дана на Булевару Милутина Миланковића, пошто му је био забрањен улаз на градилиште. Око Блока 37 све време је кружила полиција, а били су присутни и инспектори у цивилу. Огорчени грађани најавили су окупљања сваког дана од 19 сати увече, у нади да ће се доћи до прихватљивог решења.

САСТАНАК СВЕ ТРИ СТРАНЕ У УТОРАК

КАКО смо сазнали од учесника протеста, представници града, станара Блока 37 и инвеститора одржаће у уторак у 11 часова састанак у Скупштини града. Ту би требало да се постигне договор о даљим корацима, али и пронађе разумно решење које би задовољило све три стране.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)