ЖЕНА ЛАКИРАЛА НОКТЕ ЗА ВОЛАНОМ НА СЕМАФОРУ: Нереалан призор из Београда шокирао и стручњаке, а казне нема

Новости онлајн

21. 06. 2021. у 15:50

НА шминкање, телефонирање, огледање, једење бурека током вожње већина људи већ је навикла и помислила да више ништа не може да их шокира. Међутим, девојка, која лакира нокте за воланом на Новом Београду, изненадила је чак и стручњаке.

ЖЕНА ЛАКИРАЛА НОКТЕ ЗА ВОЛАНОМ НА СЕМАФОРУ: Нереалан призор из Београда шокирао и стручњаке, а казне нема

Фото: Н. Скендерија/Депоситпхотос

Председница Прекршајног суда у Београду, Оливера Ристановић, каже да нико није очекивао да и то може да се деси.

- Ниједан законодавац није претпоставио да нека жена може да лакира нокте на семафору тако да казна за то не постоји, то нико није очекивао. Ја никад то нисам видела. Нико то није предвидео као кажњиву одредбу иако је пажња битно смањена јер ће она током вожње да размишља да ли јој се лак довољно осушио, да ли ће да га поквари мењачем... Међутим, она није радила радњу, која је забрањена јер је стајала, а вожња подразумева кретање од тачке А до тачке Б - објаснила председница Прекршајног суда.

Истакла је да полиција никад није подносила пријаву за лакирање ноктију на семафору.

Додала је и да гласна музика смањује пажњу током вожње и онемогућава да се чују звучни сигнали, попут сирене Хитне помоћи, али да и то није кажњиво.

Ако се шминкате или једете за воланом, можете да завршите у затвору и да платите казну и до 150.000 динара

Како смо раније писали према Закону о безбедности саобраћаја сваки учесник у њему је дужан да се понаша тако да никог не омета, угрожава или повреди, као и да предузме све мере ради избегавања или отклањања опасних ситуација које изазове неко други.

- Ово начело Закона у најширем смислу може да обухвати шминкање, јело или било коју другу радњу коју возач обавља јер му одвраћа пажњу са вожње. Према чак два члана Закона возач не сме да предузима радње које ометају његову пажњу при управљању возилом - започео је раније разговор некадашњи председник Прекршајног суда у Београду, Милан Мариновић.

Уколико се прекрше та два члана Закона, казна зависи од околности случаја.

- Најмања казна, коју неко у овим ситуацијама може да плати, јесте 3.000 динара. То је у случају да се ништа није десило. Тад се пише прекршајни налог. Међутим, уколико је узрокована несрећа, казна је од пет до 15 хиљада динара и особа иде на суд - објаснио је раније Мариновић.

Како је казао саговорник, теоретски ове радње за воланом могу да се третирају и као насилничка вожња. Тад казна може да буде и 50 пута већа.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)