СТАТУС НЕ ЧУВА КУЋНИ БУЏЕТ: У чувеној ламели потребно много улагања, многи улази нису обнављани од изградње

М. С. - Г. Н.

20. 06. 2021. у 14:23

СТАТУС и препознатљивост у очима надлежних институција. То су од проглашења просторне културно-историјске целине добили станари чувене Ламеле у новобеоградском Блоку 21. Уз то и обећања од Града да ће помоћи очување овог стамбеног комплекса, јединственог у престоници.

СТАТУС НЕ ЧУВА КУЋНИ БУЏЕТ: У чувеној ламели потребно много улагања, многи улази нису обнављани од изградње

Фото Милена Анђела

Ипак, чињеница је да су многе зграде у оквиру Централне зоне Новог Београда у изворном стању и оронуле су пре него што су заштићене. Чак ни недавно стављање под окриље Завода не може да заустави даље пропадање. То ће помоћи само адекватан буџет, који станари не могу да издвоје сами.

Према речима надлежних из Завода за заштиту споменика културе, они су упознати са чињеницом да сви објекти у оквиру Централне зоне Новог Београда нису обновљени од времена изградње, или је то рађено парцијално ранијих година и без сазнања и сагласности надлежне службе заштите.

- Станари нам се обраћају све чешће откада је Централна зона Новог Београда добила статус културног добра - наводе у Заводу.

- Грађани овог дела Београда треба да знају да захтев за мере заштите прво треба да упуте нама пре почетка извођења било какве интервенције. За грађевинске радове који се изводе без наше сагласности прослеђујемо надлежној инспекцији.

Иако Завод само прописује мере заштите, и даје стручну подршку, на њих станари не могу да рачунају када је реч о финансијској помоћи.

- Радимо на проналажењу најбољег решења када је реч о обнови, реконструкцији и другим радовима којима се не би девастирале споменичке вредности непокретног културног добра. Такође, кроз израду мера заштите, а у зависности од физичког стања објекта Завод прописује начин очувања и примену мера техничке заштите - подсећају из ове установе.

Станари ове зграде прошлог месеца иницирали су састанак у Градској управи, како би изложили вишедеценијске проблеме - од дотрајалог крова, фасаде и недостатка лифтова. Тада им је обећано да ће Град издвојити одређену суму новца за ову намену.

ЗГРАДА СА 62 УЛАЗА

СПЕЦИФИЧНОСТ ове зграде, најдужег стамбеног објекта у Србији, изграђеног 1966. године, јесте што броји 62 улаза и има 6.380 домаћинстава. Сваки улаз има свог управника и одржавање дела Ламеле поверен је "Војном стамбеном", док је други у надлежности ЈП "Градско стамбено". Зграда је дело пројектаната групе "београдских пет", коју је предводио архитекта ЛАМ Михаило Чанак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)