УРБАНИСТА МАРКО СТОЈЧИЋ ОБЈАСНИО: Депоније за одлагање грађевинског отпада у Београду неће бити

Танјуг

16. 06. 2021. у 23:14

ГЛАВНИ градски урбаниста Марко Стојчић изјавио је данас да депоније за одлагање грађевинског отпада у престоници неће ни бити, већ да су плански одређене три локације за њихову прераду.

УРБАНИСТА МАРКО СТОЈЧИЋ ОБЈАСНИО:  Депоније за одлагање грађевинског отпада у Београду неће бити

Фото Танјуг

Он је прецизирао да је грађевински отпад потребан за насипање путева или друге сличне радове, те да интерес града није формирање нових депонија за било коју врсту отпада.

- Постоје три планске локације у граду за рециклажу грађевинског отпада. Једна локација је у насељу Умка, друга ка несељу Сланци и трећа код поменуте баре Рева. Свака од три локације је плански дефинисана и понављам да ниједна од њих није депонија већ привремена позиција за рециклажу неопасног грађевинског отпада - навео је Стојчић за Београдску хронику.

Он је истакао да је проблем општа култура грађевинаца који одлажу грађевиснки отпад на површинама које нису предвиђене за ту намену. То је, како је рекао, недопустиво и све надлежне инспекције, као и комунална милиција укључене су у тај проблем.

Строге контроле за највише три месеца

- Најдаље за три месеца ћемо увести врло строгу контролу с јасним доказима где је завршио грађевински отпад. Да ли је прерађен или није. Буквално ћемо знати адресу где је отпад са једног објекта завршио - најавио је главни градски урбаниста.

Када је реч о реконструкцији Улице кнеза Милоша, Стојчић је истакао да првобитни план са изградњом подземне гараже испод саме улице предвиђа радове у периоду од годину и по дана. Друга варијанта је да се не гради подземна гаража испод улице, већ гаража поред зграде Министарства спољних послова, који би рекоснтрукцију скратили на само неколико месеци, казао је Стојчић.

 - Већ дужи период размишљамо трезвено шта радимо са Улицом кнеза Милоша, из простог разлога јер је реч о једној од најважнијих саобраћајница у граду. Најближе коначном разрешењу ситуације је изградња јавне гараже на слободној парцели поред зграде Министарства иностраних послова. Идеја је да се склоне аутомобили са тротоара, исти прошире, али и коловоз за још једну траку. У тој варијанти имали би смо шест трака, пропусне тротаре, диван дрворед са зеленим оством на средини - навео је градски урбаниста.

Конкурс за метро у Београду

Он је најавио расписивање конкурса за будући изглед 17 метро станица - прве линије метро система у Београду.

- Што се тиче будућег изгледа метро станица апсолутно је све отворено, нећемо их прејудицирати. Уздамо се у архитекстонску струку наше земље, док ћемо са Друштвом архитеката Београда расписати јавни конкурс на коме ће сви имати право учешћа и када ће стручна комисија изабрати најбоља решења - закључио је Стојчић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)