НА ВРАЧАРУ ИЗГРАДЊА ЈОШ 20.000 КВАДРАТА? Поново јавни увид за део између заштићених целина централне општине

А. З. КЛИСУРИЋ

09. 06. 2021. у 12:37

СЕКРЕТАРИЈАТ за урбанизам и грађевинске послове објавио је поново елаборат за рани јавни увид поводом израде плана детаљне регулације за блок између Крунске, Кнегиње Зорке, Његошеве и Смиљанићеве улице на Врачару, који ће грађанима бити доступан до 21. јуна.

НА ВРАЧАРУ ИЗГРАДЊА ЈОШ 20.000 КВАДРАТА? Поново јавни увид за део између заштићених целина централне општине

Фото П. Милошевић

Овај документ већ је био на јавном увиду прошле године, а представницима Друштва за улепшавање Врачара и Удружења "Тополска" био је "окидач" да се састану са градским челницима, како би спречили нарушавање историјског језгра.

Како је тада договорено, обустављена је израда планова детаљне регулације на територији градске општине Врачар до завршетка израде Плана генералне регулације града Београда, који би требало да буде усвојен до краја године. Није познато како се план, који је изазвао буру међу грађанима Врачара, поново нашао на раном јавном увиду.

Како, за "Новости", каже главни градски урбаниста Марко Стојчић, на адресу Секретаријата за урбанизам и изградњу, претходних месеци пристигао је велики број планова, а они су дужни да наставе са овом процедуром, која је била стопирана током епидемије.

- Сада ћемо мало пооштрити контролу, и видећемо шта је неопходно и оправдано - рекао је Стојчић.

- Укључићемо и удружења са Врачара, сматрамо да је важно да видимо шта они мисле о плановима. Лепо је што грађани желе да учествују и сарађују и уколико се неки план нађе на раном јавном увиду, не значи да ће он бити прихваћен.

Проглашењем Крунског венца за заштићено подручје и Смиљанићеве улице за културно-историјску целину, требало би да је стављен вето на градњу у овом делу.

Представници Друштва за улепшавање Врачара, упознати су са тим да је план поново доступан јавности.

- Знамо да је елаборат поново доступан, нисмо га детаљно проучили, али уколико буде потребе свакако ћемо апеловати на градске власти да ово стопирају - рекли су из овог удружења.

Документом, који је тренутно на раном јавном увиду, обухваћен је простор од 1.806 хектара.

Како се наводи у плану, у овом делу би могло да "никне" 17.000 метара квадратних за становање и 2.500 за пословање.

Скоро сви објекти у склопу овог блока су у добром стању, осим куће која се налази на углу Крунске и Смиљанићеве улице, која је годинама девастирана.

КРУНСКИ ВЕНАЦ

КРУНСКИ венац обухвата улице Тополску, Петроградску, Крунску, Војводе Драгомира и делове Милешевске, Максима Горког и Новопазарске. Ово подручје припада ширем градском центру, претежно стамбене намене, који се у урбаном смислу формира у првим деценијама 20. века. До тада, подручје је било покривено ливадама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика