УПОЗОРЕЊЕ! ВРАНЕ НАПАДАЈУ БЕОГРАЂАНЕ: Забележено неколико напада

Ј.Д.

01. 06. 2021. у 16:03

ПРЕТХОДНИХ дана у нашој престоници забележено је неколико агресевних напада врана на суграђане различитих узраста и то углавном у парковима у Београду. Љуте "вране" приметили су грађани на Ташмајдану, око Вуковом споменика у Пионирском парку али и на Миљаковцу.

УПОЗОРЕЊЕ! ВРАНЕ НАПАДАЈУ БЕОГРАЂАНЕ: Забележено неколико напада

Фото: Депоситпхотос

Иако су вести о све чешћима нападима врана изазвале панику међу људима, стручњаци за птице тврде да нема потребе за страхом. Објашњавају да до напада долази у налету када врана у ствари покушава да заштити младунче које је испало из легла. Њихово агресивније понашање углавном је сваке године у истом периоду и према речима стручњака трајаће до краја јуна.

- Вране које нападају су сиве вране, и ти напади долазе тек након што она упозори пролазнике својим звуком и појавом да се удаље од тог места јер је се ту налази њено гнездо са младунцима које жели да заштити - објашњавају надлежни из Друштва за заштиту и проучавање птица. - Углавном су склоне да нападају док уче птиће да лете, који често испадну из гнезда, које углавном праве у парковима на високом дрвећу.

Оно што је карактеристично за вране оне у овом случају не узимају своје младунце и не враћају их у гнездо, већ настављају да брину о њему на земљи, додају стручњаци за птице. Апелују на грађане да обраћају пажњу око себе јер се вране гнезде и у дрворедима као и у булеварима и парковима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)