GREJU DO 10, A HLADE NA 28 STEPENI: Variranje spoljašnje temperature smeta putnicima i vozačima u pojedinim vozilima javnog prevoza

S. B. M.

17. 05. 2021. u 11:35

UPRKOS prolećnim temperaturama grejanje u nekim vozilima GSP i dalje radi. Uzaludne su i molbe putnika vozačima da se grejni sistemi isključe, a širom otvoreni prozori nisu dovoljni da rashlade unutrašnjost autobusa.

ГРЕЈУ ДО 10, А ХЛАДЕ НА 28 СТЕПЕНИ: Варирање спољашње температуре смета путницима и возачима у појединим возилима јавног превоза

Foto A. Stevanović

U prelaznim mesecima, kada jutarnje i dnevne temperature variraju, teško je uskladiti grejanje i hlađenje.

Kako navode u Sekretarijatu za javni prevoz, Odlukom o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji Grada Beograda, propisano je da, kada je spoljna temperatura ispod 10 stepeni, vozila moraju biti zagrejana. I tako se unutrašnjost greje sve dok ne stigne obaveštenje na kompjuter vozača da se grejanje isključi, ako stigne.

UGRADNjA Montiranje uređaja za rashlađivanje, Foto Ž. Knežević

Na starijim autobusima, to nije moguće.

- Na starijim modelima vozila, čiji broj je značajno manji u odnosu na ostale, grejanje u vozilima moguće je uključiti/isključiti samo u garaži prevoznika. Mehaničari to mogu da urade pre stupanja vozila na rad, odnosno nakon završetka rada. S obzirom na niže jutarnje temperature, tokom prethodnih dana, prevoznici su na pomenutim vozilima zadržali uključene sisteme za grejanje. Sekretarijat za javni prevoz uputio je dopis prevoznicima, uzimajući u obzir vremensku prognozu za naredni period, da je neophodno da provere da li su sistemi za grejanje isključeni u svim vozilima - tvrde u Sekretarijatu.

I MOTOR GREJE UNUTRAŠNjOST

S JESENI majstori u garažama uključuju sisteme za grejanje, a onda s proleća autobus opet treba da "prođe" kroz servis da se grejanje isključi. Kad će koji autobus stići na red, ne zavisi od vozača. Ipak, pošto šoferi automatski ne mogu da isključe sistem za zagrevanje, vožnja u ranim popodnevnim satima postaje nepodnošljiva. Problem kod starih vozila je i to što toplota motora prelazi u putnički prostor, pa dodatno zagreva unutrašnjost.

I dok su su pojedina vozila prethodnih dana grejala, neka su propisno bila rashlađena.

Iz Sekretarijata ujedno navode da je prevoznicima upućen dopis da su dužni da pripreme i provere ispravnost rashladnih uređaja u vozilima, kako bi sva bila spremna za letnje temperature.

Foto Arhiva

- Usled epidemije virusa korona, Gradski zavod za javno zdravlje doneo je Preporuke za primenu mera pri korišćenju klima-uređaja, juna 2020. Po tome, klima-uređaji se koriste kada je temperatura spoljašnjeg vazduha veća od 28 stepeni i to na način da temperatura u vozilu bude za pet stepeni niža, uz podešavanje snage ventilatora klima-uređaja na minimum - kažu u Sekretarijatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)