HAOS U BEOGRADU: Pešaci moraju da preskaču stolove kafića - ugostitelji postavljaju mesta izvan granica objekta

M. STANOJKOVIĆ

12. 05. 2021. u 08:51 >> 14:03

UGOSTITELjI, stisnuti doskorašnjim epidemiološkim merama, "razbaškarili" su sada stolove i bašte širom grada, gde god su stigli.

ХАОС У БЕОГРАДУ: Пешаци морају да прескачу столове кафића - угоститељи постављају места изван граница објекта

Foto P. Milošević

I sugrađani i nadležne inspekcije uglavnom pokazuju razumevanje budući da su dugo bili bez mogućnosti da rade, pa se na mobilijar izvan ucrtanih granica bašta mahom gleda kroz prste. Uz opaske da su kafedžije dobile "svojih pet minuta" građani se, posebno u centru grada, provlače kroz bašte kafića.

Uz olakšice - oslobađanje plaćanja naknade za jun i jul za zauzeće javnih površina baštom, po svemu sudeći, opštinske inspekcije dale su šanse vlasnicima ugostiteljskih lokala i da zarade i sa kojim stolom viška.

Tako su čak i oni koji nisu imali bašte, sada pronašli kutak na otvorenom. Duž rekonstruisane saobraćajnice Cara Dušana na Dorćolu u pojedinim delovima uz sam kolovoz, koji je ionako u ravni sa trotoarom, postavljeni su stolovi restorana i kafića.

PROBLEM Bašta u Dušanovoj ulici, Foto N. Skenderija

- Osim što moram da prolazim ljudima pored tanjira, nebezbedno je i za same goste - kaže jedna sugrađanka.

- Da samo malo autobus skrene ka trotoaru ili tramvaj, što se nedavno desilo, ode bašta.

I u poprečnim ulicama koje vode odatle ka Trgu republike nije ništa prohodnije. I Trg Nikole Pašića primetno je pod zaklonom suncobrana. Na potezu od Bezistana do Dečanske, Beograđani, kojima nije namera da naprave pauzu u nekom od kafića, moraju da se provlače pored stolova. Čini se, da ih je svakim danom za po jedan red više.

JAVNE POVRŠINE NA ČUKARICI

ČUKARIČANI se nisu žalili na zauzeće javne površine baštama ugostiteljskih objekata.

- Zasada nije bilo prijava upućenih ovoj inspekciji, a povodom nepropisnog postavljanja letnjih bašta. Takođe, kada su zahtevi u pitanju, njihov broj je kao i ranijih godina, jer se zahtevi uglavnom podnose za celu godinu ili određeni vremenski rok - navode u GO Čukarica.

Kako za "Novosti" objašnjavaju u Opštini Stari grad, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, bilo je malo prijava koje su se odnosile na bašte postavljene mimo ucrtanih linija.

- Za svaku prijavu komunalna inspekcija je obavila terenski nadzor i reagovala u skladu sa zatečenom situacijom - kažu u GO Stari grad. - Kada je reč o oslobađanju od plaćanja takse za jun i jul, ono se odnosi na obračun naknade za korišćenje javne površine koji radi Sekretarijat za javne prihode. Pomenuto oslobođanje ne utiče na proceduru izdavanja odobrenja za postavljanje bašte ugostiteljskog objekta Odeljenja za komunalne poslove Opštine, koje je svakako i dalje neophodno.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest