NOVA TAKSA ZA KABASTI OTPAD: Građane na jesen očekuju promene u odlaganju smeća i stavka na računima

M. STANOJKOVIĆ

08. 04. 2021. u 12:33

НОВА ТАКСА ЗА КАБАСТИ ОТПАД: Грађане на јесен очекују промене у одлагању смећа и ставка на рачунима

Foto P. Milošević

BEOGRAĐANI bi krajem godine mogli da, uz svoje dosadašnje račune dobiju i novu stavku - tretman kabastog otpada i zbrinjavanje posebnih fragmenata iz komunalnog otpada.

S obzirom na to da sav mešoviti otpad neće moći da završava na deponiji u Vinči, kao u prethodne četiri decenije, "Gradska čistoća" će dobiti dozvolu da kabasti i drugi otpad, koji ne bi smeo da se nađe sa komunalnim, poput boca od lakova i hemikalija, izdvaja i tretira na drugoj lokaciji. Najverovatnije negde na novobeogradskoj strani.

Izmene odluke o upravljanju komunalnim, inertnim i neopasnim otpadom kojima je ovo regulisano, usvojene su na poslednjoj sednici Skupštine grada, a stupaju na snagu od oktobra ove godine. Kako je tada obrazloženo, nova usluga će se naplaćivati od momenta kada javno komunalno preduzeće dobije dozvolu za tretman kabastog otpada i izdvajanja fragmenata iz komunalnog.

- Za tri do četiri meseca će otpad početi da se odlaže na novoj sanitarnoj deponiji - navode za "Novosti" u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine. - "Gradska čistoća" će obavljati posao sakupljanja i transporta, za šta će se od trenutne cene, 6,60 dinara po kvadratnom metru koliko plaćaju domaćinstva, 5,61 odvajati za to, a 0,90 za tretman i odlaganje otpada koje će raditi "Beočista energija".

NOVA DEPONIJA OD LETA

PREUZIMANJE deponije Vinča od strane partnera "Beočista energije", otvaranje nove, a započinjanje procesa zatvaranje stare neuslovne trebalo je da bude početkom godine. Zbog trenutne epidemiološke situacije i kašnjenja nekih radova, taj rok je pomeren za polovinu ove godine.

To, kako objašnjavaju u Sekretarijatu, znači da će za građane cena ove usluge ostati nepromenjena.

- Kad u oktobru ili novembru, "Čistoća" dobije dozvolu za tretman kabastog otpada i zbrinjavanje posebnih fragmenata iz komunalnog, ova usluga će se dodatno naplaćivati. Zasad cenovnik nije određen.

Do sada je JKP "Gradska čistoća" svakog prvog vikenda u mesecu besplatno odnosila kabasti otpad na vinčansku deponiju.

OBJEDINJENA CENA usluga

KAKO se navodi u izmenama odluke o upravljanju komunalnim, inertnim i neopasnim otpadom, posebni fragmenti iz komunalnog otpada koji se zbog svog sastava ne mogu odlagati u opremu ta sakupljanje komunalnog otpada su: otpad od elektronskih proizvoda, klima uređaja, istrošenih batzerija, otpadnih ulja, boja, lakova, guma...

Cena usluge ubuduće će se odnositi na sakupljanje, transport, tretman i odlaganje komunalnog otpada, tretman kabastog i zbrinjavanje posebno odvojenih fragmenata iz komunalnog otpada. Cena za domaćinstva se obračunava po kvadratnom metru stambenog prostora za kolektivno stanovanje i po zapremini kante za individualna domaćinstva.

- Nemamo više mogućnost da ga ostavljamo bilo gde, već da ga koristimo kao resurs - rekla je na poslednjoj sednici Skupštine grada sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

- Ova odluka se tiče prepoznavanja nedozvoljenih vrsta otpada, pa je neophodno da se uvede nova stavka. Ta usluga će se naplaćivati kada javno komunalno preduzeće dobije dozvolu za tretman. Do sada su građani uglavnom otpad iz domaćinstva kao što su boce od lakova za farbanje, lakova za kosu, raznih hemikalija, bacali u komunalni otpad, a nismo mogli da kontrolišemo šta sve završava u komunalnom otpadu. Kada dobije dozvolu, komunalno preduzeće će moći da ravrstava otpad koji neće da ugrožava životnu sredinu.

Za te potrebe biće izgrađene četiri transfer stanice na teritoriji Beograda i četiri punkta gde će građani moći da donose takav otpad nastao u domaćinstvima (razne boce od dezodoransa, i drugih hemikalija).

- Osim toga, biće u funkciji i 30 mobilnih centara za sakupljanje otpada, gde će građani moći da donose otpad - navode u nadležnom sekretarijatu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

deda

09.04.2021. 11:11

Da li ste vi u gradskoj vladi normalni, 6.60 din po kvadratu, umesto taksa od simboličnih 100 dinara? Zašto bih ja plaćao svakog meseca 300 din (za 40kvm) za neku uslugu koju nikada ne koristim. Neverovatna je ta alavost, isto kao kada je bilo sa visokom cenom TV pretplate pa kada nisu svi plaćali onda su spustili na razumnu visinu da bi svi mogli da plaćaju. Ljudi nije moja penzija velika i ovih nametnutih 300 din me mnogo žulja. Neverovatno!