"PET-ZONE" MANJE POPULARNE: Pojedini građani traže izgradnju novih parkova za pse, dok su drugi protiv

J. G.

26. 03. 2021. u 14:30

DOK neki građani podnose zahteve za izgradnju prostora za ljubimce, neke njihove komšije nisu za to, te se od poslova odustaje.

ПЕТ-ЗОНЕ МАЊЕ ПОПУЛАРНЕ: Поједини грађани траже изградњу нових паркова за псе, док су други против

Foto Ž. Knežević

Upravo takvi slučajevi dogodili su se u Novom Beogradu, na Čukarici i u Rakovici, rekli su nam iz nadležnog JKP "Zelenilo - Beograd".

Tokom 2021. zbog ograničenih finansijskih sredstava, ali i manjka zainteresovanosti Beograđana, na teritoriji prestonice nisu planirane nove "pet-zone". Ipak, do njihove izgradnje može doći ukoliko se za to steknu uslovi rebalansom budžeta, na lokacijama gde postoji najveća zainteresovanost građana.

Kako kažu u ovom komunalnom preduzeću, postojanje "pet-zona" širom parkova prestonice jedan je od načina unapređenja stanja zelenih površina.

- Održavanjem i gradnjom novih zona pokazujemo da brinemo o sigurnosti sugrađana i njihovih kućnih ljubimaca, kao i da obezbeđujemo adekvatan prostor za igru pasa i druženje vlasnika - govore iz "Zelenila".

- Naravno, mi smo uvek za izgradnju javnih površina. Ali, uvek imamo građane koji nešto podržavaju i one koje su protiv.

PRAVILA ZA VOĐENjE PASA

PRAVILA za držanje i vođenje pasa definisana su Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda i njih kontroliše Komunalna milicija i inspekcija.

- Zabranjeno je puštati pse sa povoca da se slobodno kreću u delu parka i druge javne zelene površine, gde se nalazi uređeno dečje igralište, kao i u delu pod cvetnim zasadom. Ali, predviđena je i mogućnost šetanja pasa na povocu na velikom broju zelenih površina u dozvoljenom vremenskom periodu - kažu u Sekretarijatu.

Dok neki Beograđani smatraju da u prestonici nema dovoljno "pet-zona", s druge strane postoje i oni mišljenja da su psi već zauzeli i previše prostora deci.

- Svedoci smo bezobzirnog ponašanja vlasnika koji svoje ljubimce puštaju da se slobodno kreću po javnim parkovima i dečjim igralištima, narušavajući pre svega bezbednost nas i naše dece. O higijeni je suvišno i govoriti - kaže Milena P.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SVEČANO: Šapić laureatima uručio Nagradu grada Beograda za 2023. godinu