EKO-KATASTROFA POD "PANČEVCEM": Smeće službe čiste, a stanari dovlače

J. DINČIĆ

26. 03. 2021. u 13:40

TAČAN broj akcija kojima su nadležne gradske komunalne službe pokušavale da uklone deponiju u Ulici Vuka Vrčevića na Paliluli, niko ne može da utvrdi.

ЕКО-КАТАСТРОФА  ПОД ПАНЧЕВЦЕМ: Смеће службе чисте, а станари довлаче

Foto Z. Jovanović

Smetlište ispod Pančevačkog mosta, koje se nalazi na samo tri kilometara od Knez Mihailove ulice, godinama predstavlja veliki problem, kako građanima, tako i komunalnim preduzećima. Čim se očisti i dovede u red, ponovo se napuni otpadom, i tako godinama.

Smrad, brda smeća, šut, stari nameštaj, uništena bela tehnika i delovi rashodovanih vozila svakodnevna je slika koja "bode oči" svakom ko preko mosta prelazi na desnu obalu Dunava. Iako ekipe JKP "Gradska čistoća" i drugih komunalnih preduzeća svake godine provedu više dana uklanjajući ovu divlju deponiju i nataloženo đubre, otpad se ponovo nagomila zbog nesavesnih stanovnika obližnjeg nehigijenskog naselja.

- Uklanjanje divljih deponija ne spada u naše redovne aktivnosti, ali smo sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine potpisali ugovor o uklanjanju nelegalnih smetlišta - objašnjavaju nadležni iz JKP "Gradska čistoća".

- Takva je i deponije u Vuka Vrčevića koja bi u narednom periodu trebalo da bude očišćena.

ODNETO 7.500 KUBIKA OTPADA

TOKOM prošle godine iz gradskog budžeta je za uklanjanje divljih deponija izdvojeno 10 miliona dinara, a uklonjeno je skoro 7.500 kubika mešovitog i internog otpada. Inače, najveći broj mesta za nelegalno odlaganje smeća nalazi se u opštinama Zemun, Novi Beograd, Surčin, Palilula, Čukarica, Rakovica i Voždovac, i to uglavnom na "ničijoj" zemlji.

Međutim, trajnog rešenja za uklanjanje otpada nema. Možda, kada bi se stanari nehigijenskog naselja ispod mosta iselili na drugu lokaciju, verovatno bi i slika dunavskog priobalja bila lepša. Međutim, dok se to ne desi i mnogi nesavesni građani iz različitih delova grada koriste ovu lokaciju kako bi se otarasili kabastog otpada.

Foto Z. Jovanović

Takođe, prema važećim propisima, Sekretarijat za zaštitu životne sredine ima nadležnost u saniranju divljih deponija na javnim površinama, a nadležne komunalne inspekcije pri gradskim opštinama vrše nadzor. Taj nadzor se odnosi na kontrolu zabrane istovara i ostavljanja komunalnog otpada, šuta, zemlje i slično. Iz nadležnog Sekretarijata očekujemo odgovor da li možda imaj dugoročno rešenje za ovaj problem.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a