OSTAJE LI "BUS PLUS"? Sutra će biti poznato koja kompanija će naplaćivati karte u javnom gradskom prevozu do 2034. godine

S. B. MILOŠEVIĆ

26. 03. 2021. u 08:50

DA li će i narednih 13 godina "Bus plus", odnosno sadašnji Kentkart Southeast Europe d.o.o. Beograd, naplaćivati karte u javnom prevozu, znaće se sutra, kada ističe zakonski rok od 30 dana od otvaranja ponuda 25. februara za izbor ponuđača.

ОСТАЈЕ ЛИ БУС ПЛУС? Сутра ће бити познато која компанија ће наплаћивати карте у јавном градском превозу до 2034. године

Foto P. Milošević

Iz Sekretarijata za javni prevoz juče su "Novostima" odgovorili da će "naručilac u zakonom određenom roku doneti odluku o dodeli ugovora i ista će biti objavljena na portalu javnih nabavki".

Zašto se čeka poslednji dan i da li je zaista toliko vremena potrebno da se pregledaju ponude dva ponuđača, nije jasno. Pogotovo ako se ima u vidu da je drugi ponuđač, konzorcijum kompanija Bus Logic d.o.o. Požarevac i Penta d.o.o., Pula (Hrvatska), odnosno njihov predstavnik Ivan Kočev, kazao da su se prijavili na tender iako nemaju sistem naplate u 3.000 vozila u jednom gradu što je bila referentna kategorija na tenderu. Taj broj imaju u celoj Srbiji, ali su "odlučili da pokušaju i na ovom tenderu".

HOĆE DA POVEĆAJU NAPLATU KARATA

GRAD bi uskoro trebalo da pokrene kampanju za povećanje naplate prevoza, kao i da upozna javnost sa novim merama.

Kako bi se obračunao sa švercerima, Grad je novim ugovorom tražio da "Bus plus" ima svakog trenutka 300 kontrolora na ulicama. Osim njih Grad može da angažuje još ljudi koji će kontrolisati da li putnici imaju karte, kada žele da sprovedu "veće akcije kontrole".

Elem, osnovni kriterijum za dodelu ugovora bila je najniža ponuda, pa bi i po tom parametru ugovor trebalo da pripadne "Bus plusu". Konzorcijum kompanija Kentkart Southeast Europe d.o.o. Beograd, Kentkart Ege Elektronik Istanbul i Kentkart Anadolu Elektronik dao je ponudu od 10,5 milijardi dinara, dok je konzorcijum kompanija Bus Logic d.o.o. Požarevac i Penta d.o.o., Pula (Hrvatska) dao ponudu od 10,6 milijardi dinara sa PDV.

- Stručna komisija će u zakonski predviđenom roku pregledati dokumentaciju, nakon čega će biti doneta konačna ocena. Jedan od ponuđača je ponudio da procenat koji bi dobijao za svoje usluge od Grada bude 7,79 odsto, a drugi 7,88 procenata. Oba procenta su niža od 8,53 odsto, koliko sada dobija partner - rekao je tada gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević.

Oba ponuđena procenta niža su i od 7,92 odsto, koliko je Grad tražio u tenderu.

BEOGRADSKA KARTICA

UMESTO "bus plusa", Grad namerava da uvede "beogradsku karticu" koja bi trebalo da funkcioniše po principu dva novčanika. Na jedan će moći da se uplaćuje karta za prevoz, dok će drugi moći da se dopunjuje i tako plaća korišćenje javnih bicikala, parkinga, kupovina karata za pozorište ili bioskop. Osim standardnom uplatom, kartica će moći da se dopunjuje i putem reciklaže.

Predviđen je i limit za zaradu od kupljenih karata, pa će ukoliko ona mesečno pređe 900 miliona dinara (sada je oko 600 miliona) partner dobiti samo tri odsto provizije umesto maksimalnih 7,92 odsto.

PONUDA Novi ugovor bi trebalo da bude potpisan početkom aprila, Foto A. Stanković

Prosečni mesečni prihod Grada od prodaje karata u 2019. bio je 621 milion dinara, pa je "Apeks" na osnovu procenta po važećem ugovoru od 8,53 mesečno zarađivao 50 miliona dinara. Sa procentom koji su sada ponudili, u proseku će zarađivati dva miliona dinara manje. To znači da će Grad za 13 godina uštedeti 312 miliona dinara, odnosno 2,6 miliona evra, u odnosnu na dosadašnji dogovor o podeli zarade. Grad bi jedino više mogao da uštedi ako se poveća naplatu karata od sadašnjih 600 na 900 miliona dinara, odnosno za 50 odsto.

Ako ponuda Kentkart-a bude prihvaćena, novi ugovor bi trebalo da bude potpisan prvih dana aprila. Sugrađanima je juče iz ove kompanije stiglo obaveštenje da dopuna personalizovanih "bus plus" kartica za april počela.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)