STATUS I ZGRADI MUZEJA "25. MAJ": Čuveno zdanje biće pod okriljem Zavoda za zaštitu spomenika

M. STANOJKOVIĆ

23. 03. 2021. u 09:55

ZGRADA muzeja "25. maj", izgrađena 1962. godine kao poklon Grada Beograda bivšem jugoslovenskom predsedniku Josipu Brozu Titu za 70. rođendan, dobila je status prethodne zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

СТАТУС И ЗГРАДИ МУЗЕЈА 25. МАЈ: Чувено здање биће под окриљем Завода за заштиту споменика

Foto N. Fifić

U narednom periodu biće utvrđena sva svojstva kako bi bila proglašena za kulturno dobro.

Ovo zdanje je prvi namenski građen muzejski objekat u Beogradu i Srbiji, sa izloženim prostorom i prostorijama za čuvanje i rad na eksponatima - zbrike Titovih poklona.

- Zgrada je bila zaštićena u okviru celine "Topčidersko brdo i Dedinje", ali su istraživanja utvrdila da muzej ima vrednosti da bude i pojedinačno zaštićen - objašnjavaju, za "Večernje novosti", u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

- Za evidentirane nepokretnosti koje uživaju prethodnu zaštitu predviđeno je da ustanove zaštite u roku od tri godine utvrde da li imaju spomenička svojstva i da u tom roku predlože utvrđivanje ovih nepokretnosti za kulturna dobra.

TITO BIO TRI PUTA

IAKO je muzej bio rođendanski dar Titu, njegova ideja za gradnju je ponikla još 1954. Ipak, prema zapisanim podacima, posetio ga je svega tri puta.

Zgrada muzeja "25. maj" je sagrađena prema projektu arhitekte Mihaila Jankovića i projektnog biroa "Stadion", a u okviru kompleksa Muzeja Jugoslavije, zajedno sa Kućom cveća i Starim muzejom, čini jedan od posećenijih muzejskih kompleksa u prestonici.

- Arhitektonske vrednosti, ali i činjenica da predstavlja prvi namenski objekat projektovan kao muzej, približava ga zapadnoevropskim modelima arhitekture internacionalnog stila, kako u spoljašnjem oblikovanju, tako i u unutrašnjem uređenju - navode u Zavodu.

UNIKATNO Deo poklona Josipa Broza  izložen je u muzeju, Foto M. Labudović

- Osim Mihaila Jankovića, na uređenju spoljašnje fasade, delova enterijera i muzejskoj postavci, bili su angažovani jugoslovenski likovni i primenjeni umetnici: Boško Kranović, Raul Goldoni, Boža Prodanović, Vladeta Petrić i Emil Vičić.

Od otvaranja 1962. godine, osim redovnog održavanja, nisu rađeni veći radovi, do rekonstrukcije 2017. godine. Ova zgrada bila je u sklopu Memorijalnog centra "Josip Broz Tito", Muzeja istorije Jugoslavije, a sada Muzeja Jugoslavije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!