PREČICA GOTOVA NA JESEN: Grad odvojio 200 miliona dinara za gradnju puta koji će nadomestiti nadvožnjak čija gradnja kasni

S. B. MILOŠEVIĆ

16. 03. 2021. u 06:47

IZ gradske kase, rebalansom budžeta, obezbeđeno je 200 miliona dinara da se napravi "prečica" od Batajnice do Ugrinovaca i tako ublaži problem stanovnika naselja Šangaj.

ПРЕЧИЦА ГОТОВА НА ЈЕСЕН: Град одвојио 200 милиона динара за градњу пута који ће надоместити надвожњак чија градња касни

Foto Ž. Knežević

Zbog zatvaranja pružnog prelaza radi izgradnje brze pruge Beograd - Budimpešta, žitelji bi ostali odsečeni od centra mesta, sve dok se ne završi gradnja nadvožnjaka na proleće sledeće godine.

Kada na jesen bude otvorena brza pruga Beograd - Novi Sad, moraće da se ukinu svi postojeći pružni prelazi. Zbog toga je raspisan tender za izgradnju nadvožnjaka, za koji je odvojeno 600 miliona dinara.

Pružni prelaz će biti zatvoren pre nego što nadvožnjak bude izgrađen, pa je odlučeno da se izgradi još jedan ugrinovački put kako bi postojala "prečica" koju će građani moći da koriste do završetka radova na izgradnji nadvožnjaka.

Foto V. N.

Ova "prečica" biće duga oko osam kilometara, od kojih četiri uopšte ne postoje. Budući put počinje kod benzinske pumpe "Crnomarković", na Starom novosadskom putu, gde postoji odvajanje na asfaltni put koji vodi kroz njive. "Infrastruktura železnica Srbije" tu završava pothodnik ispod pruge, pa će moći vozilima da se prođe ispod šina. Od tog prelaza put se nastavlja kroz njive, ali put prelazi u atarski. Upravo taj zemljani deo koji vodi ispod auto-puta E-75 za Novi Sad potrebno je asfaltirati do dela gde se on spaja sa postojećim asfaltnim putem koji izlazi na Beogradsku ulicu u Ugrinovcima.

KOLOSECI

PROJEKTOM je predviđena izgradnja betonskog nadvožnjaka dužine oko 285 metara, širine 12,5 metara. Nadvožnjak će premostiti prelaz preko četiri koloseka brze pruge i prelaz preko saobraćajnica u naselju, nalaziće se oko 400 metara severno od postojećeg pružnog prelaza. Zajedno sa nadvožnjakom, projektom je obuhvaćena rekonstrukcija i izgradnja više od 1.400 metara okolnih saobraćajnica.

Ovo je bila najbliža varijanta koja je mogla da se uradi, pošto je deonica katastarski rešena. Prema informacijama "Novosti", u izvođenje radova moglo bi da se krene za dva meseca. Asfaltiranje ovih osam kilometara trebalo bi da traje tri do četiri meseca. To znači da bi u septembru bila gotova saobraćajnica koja spaja Ugrinovce sa Zemun Poljem.

Ova "prečica" koristiće žiteljima ovih naselja i ubuduće, pošto neće morati da se uključuju na auto-put.

Kada će tačno "Infrastruktura" zatvoriti pružni prelaz koji spaja Šangajsku ulicu sa centrom Batajnice još se ne zna. Kada se to dogodi, sve do izgradnje nadvožnjaka žitelji će umesto 900 metara do crkve, škole, ambulante i pijace morati da kruže. Ako se nova saobraćajnica završi pre zatvaranja pružnog prelaza, kružiće osam kilometara. Ako se ne završi, moraće da idu više od 20 kilometara naokolo, preko Ugrinovaca, Krnješevaca i Pazove.

Nadvožnjak, čija gradnja nije planirana u sklopu gradnje pruge, jer je ranijim planom taj posao preuzela na sebe Gradska direkcija za građevinsko zemljište, tek počinje da se gradi, iako je trebalo da bude završen pre zatvaranja pružnog prelaza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)