ZBOG DUGA PRETI EKSHUMACIJA: Objavljen spisak grobnih mesta za koja su istekli ugovori o zakupu

G. NOVAKOVIĆ

15. 03. 2021. u 08:51

JKP "Pogrebne usluge" objavile su spisak grobnih mesta za koja su istekli ugovori o zakupu. Reč je o ukupno 50 počivališta, na grobljima Nova Bežanija, Topčider i Novo groblje, a najstarije dugovanje datira još iz 1975. godine!

ЗБОГ ДУГА ПРЕТИ ЕКСХУМАЦИЈА: Објављен списак гробних места за која су истекли уговори о закупу

U nadležnosti preduzeća je 288.000 grobnih mesta

Ukoliko se naslednici ne odazovu u roku od mesec dana, posmrtni ostaci biće preneti u zajedničku grobnicu, a nadgrobna obeležja biće uklonjena.

Kako kažu iz "Pogrebnog", ekshumacija zbog neplaćanja obaveza je krajnja mera koju pokušavaju da izbegnu. Stoga najpre u pisanoj formi obaveštavaju korisnike grobnog mesta, a onda i u sredstvima javnog informisanja. Sve u skladu sa važećom Odlukom o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju.

- Rok obaveznog počivanja preminulog u grobnom mestu je deset godina. Nakon ovog perioda, korisnik grobnog mesta, porodica i srodnici imaju pravo da ugovor produže, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava i da je plaćena naknada za proteklo vreme počivanja - kažu u preduzeću.

Prema navodima nadležnih, dugovanja "Pogrebnim uslugama" su značajna, imajući u vidu da su neka groblja starija od 150 godina i da ukupno u nadležnosti ovog preduzeća ima 288.000 grobnih mesta. Ipak, kada je reč o ekshumaciji, ne postoji unapred određena dinamika.

- Ova aktivnost se sprovodi ciklično, a najčešće je reč o slučajevima kada osim neplaćanja, nakon isteklog roka počivanja, postoje i planovi sanacije pojedinih parcela ili delova grobalja. Ovome se pribegava i kada su nestabilni spomenici, koji ugrožavaju susedne spomenike i bezbednost posetilaca - kažu u "Pogrebnim uslugama".

Ukoliko se dugovanja ne izmire, posmrtni ostaci pokojnika premeštaju se u zajedničku grobnicu - osarijum. Oni postoje na Novom groblju, Novom bežanijskom groblju i na grobljima Lešće i Orlovača. Pokojnici će biti preseljeni u neki od najbližih u odnosu na groblje sa kog se posmrtni ostaci prenose. O tome se vodi posebna evidencija, a podaci o osobama trajno se čuvaju.

PLAĆANjE NA NEKOLIKO RATA

PLAĆANjE nadoknada najviše iznosi 6.232 dinara godišnje, u zavisnosti od vrste grobnog mesta. JKP "Pogrebne usluge" omogućilo je da se dugovanja izmire na rate. Osim na šalteru grobalja, sugrađani uplate naknada za zakup i održavanje površine groblja mogu obaviti uplatnicom na tekući račun, e-bankingom ili m-bankingom. Takođe, mogu dobiti automatski generisanu instrukciju za plaćanje popunjavanjem formulara na veb-sajtu preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)